nieuws

Studenten AKI Enschede zijn 'levenserfgoed' van fotograaf Cor Jaring

Bij de AKI in Enschede is een expositie van de bekende fotograaf Cor Jaring geopend. De expositie is een ode aan de fotograaf die jarenlang docent op de school was.
Cor Jaring was fotograaf en conceptueel kunstenaar en fotografeerde in zwart-wit. Hij werd vooral bekend in de woelige jaren zestig en zeventig, door onder meer de PROVO-beweging te fotograferen. Maar ook fotografeerde hij de bekende bedscène van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton.

23 jaar docent

Begin jaren zeventig werd Cornelis Jaring door toenmalig directeur Joop Hardy gevraagd te doceren op de kunstacademie in Enschede en dat deed hij 23 jaar lang. Jaring wist zelf als portretfotograaf op straat 'bovenop zijn onderwerp' te zitten. Zijn series van havenwerkers zijn daar wel de meest bekende voorbeelden van. De fotograaf wordt geroemd om zijn menselijke insteek en de wijze waarop hij zijn studenten leerde om met camera en mensen om te gaan. "Cor Jaring leerde je het leven", zegt een van de initiatiefnemers, Paul Hajenius.
Tot en met de dag van vandaag is zijn uitgebreide oeuvre een bron van inspiratie voor studenten en fotografen. Zoals zo vaak is de 'geest' van de meester te zien in het werk van de leerling. Zo ook bij deze foto-expositie. Leerling Sander Troelstra won in 2013 de zilveren camera met, inderdaad, een portretfoto van de meester zelf. Cor Jaring overleed in dat jaar, op 73-jarige leeftijd.
De expositie is in Enschede te zien tot en met 26 april, eerst bij de AKI aan de Hulsmaatstraat, daarna bij galerie WVIII aan de Wilhelminastraat. Er zijn foto's van hem, maar ook van zijn studenten te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.