nieuws

Cleantech: vierduizend nieuwe banen in schone technologie Stedendriehoek

Cleantech: vierduizend nieuwe banen in schone technologie Stedendriehoek
Cleantech: vierduizend nieuwe banen in schone technologie Stedendriehoek
De komende vijf jaren komen er vierduizend nieuwe banen bij in de schone technologie in de regio Stedendriehoek. Dat is het streven van het platform Cleantech Regio Stedendriehoek Deventer, Apeldoorn en Zutphen.
Cleantech is een platform van ondernemers en onderwijsinstellingen onder voorzitterschap van burgemeester Heidema van Deventer, dat probeert nieuwe en schone technologieën in de het bedrijfsleven toe te passen.
Het platform wil de banen op verschillende manieren creëren. Zo moeten er banen bij komen door huizen flink aan te pakken en energiezuinig of zelfs energieneutraal te maken. Ook moet in het bedrijfsleven gekeken worden hoe slimmer geproduceerd kan worden, met zo min mogelijk verspilling van energie en grondstoffen.

Beddenfabrikant als voorbeeld

De Stedendriehoek wil zich profileren als cleantech-regio, een regio voor schone techniek doordat bedrijven duurzame producten gaan maken en op een duurzame manier produceren.
De nieuwe fabriek van Auping in Deventer is een voorbeeld van toepassing van Cleantech. Het bedrijfsgebouw is bijna geheel klimaatneutraal en grondstoffen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden oude matrassen weer ingenomen en de materialen hergebruikt waardoor de kringloop oneindig is.

Beperking afval en CO2-uitstoot

De regio Stedendriehoek meent dat cleantech een groeimarkt is. Cleantech biedt nu werk aan zo'n achtduizend mensen en heeft een omzet van twee miljard euro. Naast 4.000 nieuwe banen, stelt Cleantech Regio Stedendriehoek zich ook te doel de CO2-uitstoot de komende vijf jaar met 200.000 ton ofwel tien procent terug te brengen.
Cleantech Regio Stedendriehoek richt zich op de sectoren van onder meer duurzaam bouwen, milieu-
en geodiensten, schoon water, houdbare landbouw en hergebruik van grondstoffen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.