Nieuws

NAM krijgt vergunning om tot uiterlijk eind december afvalwater te injecteren in Twentse bodem

Olieleiding door het Schoonebeeker land, het afvalwater wordt in de bodem van Twente gepompt
Olieleiding door het Schoonebeeker land, het afvalwater wordt in de bodem van Twente gepompt © RTV Oost (Oscar Siep)
Een nieuwe vergunning maakt voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de weg bijna vrij om de injectie van afvalwater in Twente opnieuw op te starten. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw geeft in de vergunning toestemming voor het gebruik van een filtersysteem. Met dat filter denkt de NAM de continue overschrijding van de vergunningsnormen voor schadelijke stoffen onder controle te kunnen krijgen. De vergunning is geldig tot 31 december dit jaar.
De injectie van afvalwater in de bodem van Noordoost-Twente ligt al stil sinds december vorig jaar. De NAM sloot de kranen omdat het bedrijf bang was de vergunning te verliezen. Al enkele jaren werden de vergunningsnormen voor de uitstoot van een aantal schadelijke stoffen overschreden. Het gaat om een overschrijding van de stoffen tolueen, xyleen, co2 en ethylbenzeen.
Toen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de oliewinner eind vorig jaar voor die overschrijdingen op de vingers tikte, draaide de NAM zelf de kranen dicht. De injectie van afvalwater - en daarmee ook de Drentse oliewinning - werd stil gelegd uit angst dat de vergunningen zouden worden ingetrokken.

Controle over schadelijke stoffen

Inmiddels is bij de installatie in Schoonebeek, waar het afvalwater uit de grond komt waarna het richting Twente gevoerd wordt, een actief koolfilter geïnstalleerd. De NAM denkt daarmee de uitstoot van het schadelijke tolueen onder controle te kunnen krijgen. De vergunning voor het gebruik van dat filter is nu verleend.
Daarmee is voor de NAM de weg bijna vrij om de oliewinning en daarmee de afvalwaterinjectie weer op te starten. Het bedrijf loopt dagelijks tonnen aan omzet mis en zal zo snel mogelijk weer aan de slag willen.
Werk aan de afvalwaterinjectielocatie in Rossum
Werk aan de afvalwaterinjectielocatie in Rossum © RTV Oost

Injectieputten goedgekeurd?

De NAM wacht nu nog op een beoordeling van het Staatstoezicht op de Mijnen, over de kwaliteit van de injectieputten in Twente. Van de elf oorspronkelijke putten zijn er nu nog twee over. Als SodM de staat van die twee putten acceptabel vindt, dan kan de NAM de Twentse injectie weer opstarten.
Het kan dan nog wel even duren voordat er weer afvalwater in de Twentse bodem stroomt. Volgens de woordvoerder van de NAM moet het olieveld in Schoonebeek eerst weer worden opgewarmd en dat proces neemt weken in beslag. "Als er weer wordt geïnjecteerd, dan is dat niet eerder dan over zes weken", aldus de NAM. Dat opstarten gebeurt in overleg met alle betrokkenen.

'Vot met den pröttel'

Dat de NAM weer afvalwater in de Twentse bodem mag pompen, is tegen het zere been van de stichting Stop Afvalwater Twente (SAT). De staatssecretaris mijnbouw wil de afvalwaterinjectie in 2023 naar Drenthe verplaatsen en de stichting had de hoop dat er in Twente geen afvalwater meer in de grond zou komen.
"We willen die prut niet meer. Vlak voor de energietransitie nog even een afvalput onder Twente, daar zijn we fel tegen", herhaalt voorzitter Freddy Mensink nog maar een keer.
Stop Afvalwater Twente is sceptisch over de nieuwe vergunning. Van ethylbenzeen werd de norm meer dan drie keer overschreden en het is niet duidelijk of dit koolfilter behalve tolueen ook de andere schadelijke stoffen filtert. "Dat wil ik nog wel navragen bij de staatssecretaris", aldus Mensink.
Mensink heeft meer vragen. Zo is hij verbaasd over het feit dat SodM geen positief advies gaf voor deze vergunning. "Ik vraag me wel af waarom de staatssecretaris het advies van het Staatstoezicht naast zich neer legt. Het is de zoveelste keer dat een advies van SodM aan de kant wordt geschoven door het ministerie van Economische Zaken."

Tot uiterlijk 31 december

Maar in de vergunningsverlening is wel een einddatum opgenomen. De vergunning geldt tot uiterlijk 31 december 2022. Daarover is Mensink beter te spreken.
Hans Vijlbrief (l) staatssecretaris mijnbouw en Freddy Mensink (r) voorzitter Stop Afvalwater Twente
Hans Vijlbrief (l) staatssecretaris mijnbouw en Freddy Mensink (r) voorzitter Stop Afvalwater Twente © RTV Oost
"Dat de staatssecretaris de vergunning afgeeft tot uiterlijk 31 december van dit jaar, betekent in onze ogen dat er in 2023 ook echt geen afvalwater meer de Twentse bodem in gaat. En daar zijn we blij mee."
Want het lijkt er niet op dat in Drenthe alles geregeld is om daar vanaf januari komend jaar afvalwater in de bodem te mogen pompen.
"Het schijnt dat de vergunning daar nog niet eens is aangevraagd. Hoe het ook loopt in Drenthe, volgens deze vergunning komt er volgend jaar in Twente geen druppel gif meer in de grond. Ik mag hopen dat dat klopt", aldus Freddy Mensink.
Het Britse persbureau Reuters meldde gisteren dat aandeelhouders Shell en ExxonMobile de NAM te koop willen zetten. Dat schrijft NRC, nadat een bron het nieuws tegenover het dagblad bevestigde. De olie- en gasbedrijven, die beide 50 procent aandeel in de NAM hebben, zouden één miljard dollar (één miljard euro) op willen halen met de verkoop. Of er zich al een potentiële koper heeft gemeld, is niet bekend. Ook is niet duidelijk wat de gevolgen van de verkoop zijn voor de injectie van afvalwater in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.