Nieuws

Slachtoffers bandenactie Tyre Extinguishers: 'Dit is helemaal geen bezineslurpende 4x4'

Lekke band in Hengelo door actiegroep Tyre Extinguishers
Lekke band in Hengelo door actiegroep Tyre Extinguishers © RTV Oost / Emiel Houben
"Dit slaat nergens op." De eigenaar van een Audi Q2, aan de Knokkestraat in Hengelo, baalt als een stekker. De achterband van zijn auto is helemaal leeg. De man is slachtoffer geworden van de actiegroep Tyre Extinguishers, die vannacht naar eigen zeggen van 14 SUV's de banden leeg hebben laten lopen. De actie is onderdeel van een wereldwijde actienacht, waarbij honderden auto's getroffen zijn.
Onder de ruitenwisser van de Audi zit een pamflet, met een bericht van de daders. "Let op: uw benzineslurper doodt!" De wagens zijn enorm vervuilend, slurpen brandstof en zijn gevaarlijk voor andere weggebruikers aldus de actiegroep. En wat moet je met een terreinwagen in een stad?
Audi met lege achterband
Audi met lege achterband © RTV Oost / Emiel Houben
De eigenaar van Audi wordt er nog bozer van. "Dit is niet eens een terreinwagen en rijdt juist zuinig. Ik hoop niet dat ze hier vaker terugkomen." Hebben de actievoerders zich misschien vergist in het soort auto?
De actie in Hengelo is onderdeel van een wereldwijde actienacht. In negen landen zijn naar eigen zeggen meer dan 600 terreinwagens gepakt. In Nederland gaat het om auto's in Hengelo en Den Haag.

'Idioten'

Iets verderop in de Knokkestraat staat een Hyundai Tucson, ook met een lege achterband. De zoon van de eigenaar komt nietsvermoedend aanlopen. "Wat een idioten", zegt hij als hij het tafereel ziet. Ook bij deze auto is een pamflet achtergelaten. "Dit is geen benzineslurpende 4x4, alleen een iets hogere auto. Dit is een belachelijke actie."
Hyundai Tucson met lekke band
Hyundai Tucson met lekke band © RTV Oost / Emiel Houben
De politie heeft nog geen meldingen ontvangen over leeggelopen autobanden, of ze moeten nog worden verwerkt. Mensen die iets hebben gezien of meer informatie hebben mogen zich wel melden, zegt woordvoerder Chantal Westerhoff.
"Het blijft een overtreding, het is een vorm van baldadigheid en valt onder dezelfde wetgeving als vernieling." Ze adviseert mensen vooral melding te doen als ze slachtoffer zijn geworden. "Dan hebben we aanleiding om het op te pakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.