Nieuws

Tweetal moet saneringsrekening betalen na runnen drugslab: 'Niet eerlijk'

Het huis in Schuinesloot waarachter in een schuur een drugslab werd ontdekt.
Het huis in Schuinesloot waarachter in een schuur een drugslab werd ontdekt. © Archief RTV Oost
Twee inwoners van Tilburg draaien op voor de kosten van bodemonderzoek en bodemsanering bij een pand in Schuinesloot. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. Het pand werd gebruikt voor de productie van amfetamine. Daarbij kwam afval in de bodem terecht. De twee vinden het onterecht dat alleen zij de rekening van vermoedelijk tienduizenden euro’s moeten betalen. De verhuurder van het pand is volgens hen ook aansprakelijk voor de bodemvervuiling.
De twee hebben inmiddels een gevangenisstraf achter de rug. Volgens de strafrechter waren ze betrokken bij de grootschalige productie van amfetamine in het pand aan de Elimmerweg in Schuinesloot. De verhuurder van het pand werd vrijgesproken. Er was geen bewijs dat hij betrokken was bij het drugslab.

Duo aansprakelijk

Daarom stelde het gemeentebestuur van Hardenberg alleen de twee aansprakelijk voor de bodemverontreiniging. Zij werden als overtreder gezien van de Wet bodembescherming en kregen de opdracht om de verontreiniging te laten opruimen.
De Raad geeft het gemeentebestuur gelijk. “Dat zij mogelijk niet de enige overtreders zijn, betekent niet dat zij geen overtreder zijn”, zegt de Raad. Ook het argument van de twee betrokkenen dat ze maar gedurende een dag op het drugslab aanwezig waren en vrijwel niets hebben gedaan, wimpelt de Raad af. “Dat hun betrokkenheid beperkt was, is niet van belang.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.