Nieuws

Oplopende personeelstekorten bij Doomijn Kinderopvang: deuren opvanglocaties Zwolle per toerbeurt dicht

Locaties van Doomijn Kinderopvang in Zwolle gaan per toerbeurt een dag dicht.
Locaties van Doomijn Kinderopvang in Zwolle gaan per toerbeurt een dag dicht. © ANP
Door personeelstekorten bij Doomijn Kinderopvang moet de organisatie gedwongen per toerbeurt locaties in Zwolle sluiten. "We doen er alles aan om open te blijven, maar soms is het niet verantwoord", zegt Manuela Spaninks, directeur van Doomijn.
"De personeelstekorten nemen echt toe", zegt Spaninks. Dat leidt in Zwolle voor de kinderopvangorganisatie tot problemen. "Zwollebreed", zegt Spaninks. Behalve personeelstekorten is ook ziekte onder personeel een oorzaak van de problemen. "Vaak vallen de gaten op dezelfde locaties."

Roulatiesysteem

Om te voorkomen dat telkens dezelfde ouders te maken krijgen met kinderopvanglocaties die noodgedwongen de deuren moeten sluiten, wordt er gerouleerd. "Het gaat om een sluiting van één dag. Daarna is de locatie weer weken open."
Toch komen ouders voor een voldongen feit te staan. Zo hebben ouders van wie de kinderen worden opgevangen op de buitenschoolse opvang aan de Westerlaan te horen gekregen dat die locatie binnenkort een dag sluit. "Als ik een alternatief had kunnen bedenken, had ik het gedaan. We zijn ook volop bezig met werving en het behoud van mensen." De werkdruk is hoog, Spaninks doet haar best om het verzuim binnen de perken te houden.

Fijne werkplek

"Op het hoofdkantoor en de locaties van Doomijn zetten we alle zeilen bij om nieuwe pedagogisch medewerkers te vinden en tegelijk onze huidige collega’s een fijne werkplek te blijven bieden."
Medewerkers van Doomijn die een nieuwe collega aandragen ontvangen een 'passende beloning'. Maar ook andere mensen die iemand kennen kunnen een zakcentje verdienen. Wie een nieuwe collega aandraagt die bij Doomijn aan de slag gaat, ontvangt een cadeaukaart van honderd euro

Reactie ouders

Ouders lijken over het algemeen begrip op te kunnen brengen voor de maatregel. "Het varieert, meestal reageren ouders wel begripvol." Sommige ouders die geen alternatieve opvang kunnen regelen, hebben echter een serieus probleem als de kinderopvang de deuren tijdelijk sluit. "Die mensen zijn boos."
Minister van Gennip kwam deze week met een plan om het personeelstekort in de kinderopvang aan te pakken. De minister zet in op het aantrekken van nieuw personeel, het behoud van huidig personeel en het aantrekkelijker maken van meer uren werken voor pedagogisch professionals.

Netvlies minister

"Het is nog wel wat mager", zegt Spaninks over dat plan. "Maar je moet ergens beginnen Het probleem staat in ieder geval op het netvlies van de van de minister."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.