Nieuws

ROOTS | Door een ijskraam kwam drugs op het pad van Erik Neimeijer

Erik Nijmeijer in de tweede aflevering van Roots
Erik Nijmeijer in de tweede aflevering van Roots © RTV Oost
Wat je allemaal kunt doen met een ijscokar? Je kan het gebruiken als dekmantel voor een drugshandel bijvoorbeeld. Artiest en kunstenaar Erik Neimeijer kan er genoeg over vertellen, want hij maakte het van dichtbij mee. Hij had al vrij snel door het niet alleen een simpel ijsbedrijf was.
Erik Neimeijer is te gast in de tweede aflevering van het programma Roots. In dat programma duikt hij samen met presentator Bert Eeftink zijn verleden in.

IJs scheppen

Erik was zestien jaar toen hij ijs begon te scheppen bij Kasteel Het Nijenhuis in Heino. Het was de kraam van een vriend van hem, die hij niet bij naam noemt. "Dat lijkt me beter, want het was nogal een boef", zegt Erik. "Hij had het ijsbedrijf overgenomen en bezat wel twintig karren. Dat het bedrijf een dekmantel was voor 'andere witte zaken', dat had ik wel vrij snel door."
Voor Erik was dat zeker geen probleem. Hij vond het allemaal interessant en zag zijn tien jaar oudere vriend als een inspiratiebron. "Toen begon mijn wilde leven al vroeg want die gast was niet te houden, en ik ook niet. Vrouwen en drugs, ik wilde het allemaal."
Kijk hieronder de reportage:

Jeugdliefde

Maartje was Eriks jeugdliefde en toen ze elkaar na een lange tijd weer op het spoor kwamen, besloten ze al snel om weer samen door het leven te gaan. Ze kwamen beiden uit roerige tijd. "Samen was het ook chaos", zegt Maartje. "Veel drank en drugs, maar wel altijd vrolijk en er gebeurde altijd wat."
Erik verhuisde met alleen een computer en gitaar naar Zwolle om daar met Maartje samen te wonen. "Ik had maximaal bij de Rabobank geleend, had duizenden euro's aan schulden en moest nog veel andere boetes betalen." Maartje heeft in de eerste twee jaar zijn pinpas beheerd. Hoe ze dat deed? "Ze knipte de passen door en hield de nieuwe passen bij zich. Vervolgens regelde zij alles, ik vond dat eigenlijk wel fijn."
Erik en zijn vrouw vertellen hoe ze door het leven gingen

Muzikale carrière

Zonder gitaarleraar Albert was er waarschijnlijk geen muzikale carrière geweest voor Erik. Precies op het juiste moment wist Albert hem in de juiste richting te duwen en zo (her)ontdekte hij zijn liefde en enthousiasme voor de gitaar.
Het 'leren' ging twee kanten op. "Albert was klassiek geschoold en wist eigenlijk ook niet zoveel van rock-'n-roll. Ik was daarin geïnteresseerd en hij ging het allemaal voor me uitzoeken. Zo leerde hij ook The Stones en Clapton kennen. Het was geen standaard muziekles waarin ik van een blad iets moest spelen. We deden artiesten na, we luisterden naar de muziek en hadden het erover. Door hem ben ik echt van de gitaar gaan houden."
Gitaarleraar

Nog meer zien van Erik?

Erik bezoekt met Bert nog meer plekken uit zijn jeugd. Vanavond kan je dat zien op TV Oost om 18.30 uur. Kan je echt niet meer wachten om te kijken? Hier kan je de aflevering ook zien.
Vorige week was Bas Nijhuis de eerste gast in Roots. Hij vertelde dat hij stiekem honderd dwergpapegaaien op zijn zolderkamer had. Dat verhaal lees je hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.