Ondernemer Van Eck kan beginnen met evenementen op luchthaven Twente

Ondernemer Van Eck kan beginnen met zijn activiteiten op de luchthaven Twente. Hij wil er een evenementenbedrijf beginnen.

De gemeenteraad van Enschede is in meerderheid akkoord met een versnelde procedure om dat mogelijk te maken. Wel gelden vanwege die versnelde procedure een aantal beperkingen. Zo mag Van Eck niet nieuwbouwen of slopen en mag er ook verder niets onomkeerbaars komen.

De gemeenteraad wil Van Eck niet langer laten wachten. "We moeten rekening houden met een ondernemer die zijn nek durft uit te steken, die werk biedt. Dat wat de overheid niet kan doen. We moeten het proces starten zodat hij ook een keer kan beginnen", aldus raadslid Ten Vergert van het CDA.


12 evenementen

Ondernemer Van Eck heeft vorig jaar voor vijf miljoen euro 50 hectare van het luchthaventerrein en 80 gebouwen gekocht. Hij wil er een evenementenbedrijf beginnen, een bedrijf dat hij met De Fabrique ook heeft in Maarssen. Na het besluit van vanavond kan Van Eck beginnen met twaalf evenementen per jaar met maximaal 5.000 bezoekers.

Omwonenden en natuurorganisaties verwachten daarvan veel herrie en protesteerden voor aanvang van de vergadering. Maar Van Eck beperkt zich volgens wethouder Van Agteren al door zelf motorraces en karten uit te sluiten.

"Hij luistert naar de bezwaren en het nu genomen besluit is een tussenstap naar een vergunning waarvoor vanavond aanvankelijk al de uitgangspunten vastgesteld zouden worden. Dat onderdeel is op verzoek van de gemeenteraad uitgesteld tot de volgende gemeenteraadsvergadering.", aldus van Agteren.

Nog onduidelijkheid over geluid en verkeer

Er is volgens de politiek nog te veel onduidelijk, met name over het geluid dat het bedrijf uiteindelijk mag produceren en hoe het verkeer afgehandeld wordt. Wethouder Van Agteren zegt daarmee meer tijd te krijgen om duidelijkheid te scheppen: "Er worden beelden opgeroepen die niet corresponderen met hoe wij dat voor ogen hebben."

Meer over dit onderwerp:
Luchthaven Twente Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren