Nieuws

Afvalwaterinjectie in Twente lijkt nu echt definitief ten einde

Afvalwaterinjectielocatie van de NAM aan de Tramweg in Rossum
Afvalwaterinjectielocatie van de NAM aan de Tramweg in Rossum © RTV Oost, Oscar Siep
De NAM start de komende maanden niet met afvalwaterinjecties in Twente. "We hebben de NAM gevraagd de komende maanden niet op te starten. Daarmee hebben ze ingestemd", meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie wil met het verzoek duidelijkheid scheppen voor bewoners. Daarmee lijkt er een definitief einde te komen aan de afvalwaterinjectie, maar de NAM houdt nog een slag om de arm.
Een woordvoerder van de NAM bevestigt dat de komende maanden geen afvalwaterinjectie in Twente plaats zal vinden. "We hebben van staatssecretaris Vijlbrief het verzoek gekregen om de olieproductie in Schoonebeek niet op te starten." Een gevolg daarvan is dat er geen afvalwater naar Twente zal komen.

Niet speculeren

De woordvoerder van de NAM houdt zich op de vlakte over de vraag of met het verzoek van de staatssecretaris nu een eind is gekomen aan de afvalwaterinjectie in Twente. Dat zou een logisch gevolg zijn van het verzoek vanuit het ministerie. Omdat de staatssecretaris eerder heeft aangegeven dat afvalwaterinjectie vanaf begin volgend jaar alleen nog in Drenthe zal plaatsvinden.
De woordvoerder van de NAM wil nog niet bevestigen dat er nu einde is gekomen aan afvalwaterinjectie in Twente. "Dat vind ik een stap te ver", zegt de woordvoerder die verder niet op de vraag wil ingaan omdat hij niet wil speculeren over de toekomst.

Vergunning

Gisteren nog bleek dat de NAM bezig is met vergunningsaanvragen die zouden kunnen leiden tot het opstarten van afvalwaterinjectie in Twente. Die aanvraag draaide om het gebruik van een nieuw soort filter bij de olieproductie in Schoonebeek. Dat nieuws leidde tot onrust bij bewoners.

Belang omwonenden

Volgens de woordvoerder van het ministerie was het beter om, in het belang van de omwonenden, duidelijkheid te scheppen. "Onrust is niemand bij gebaat", aldus de woordvoerder.
Die geeft overigens aan dat de NAM niet op korte termijn weer had kunnen beginnen met injecteren in Twente, ondanks toestemming van staatssecretaris Vijlbrief voor het gebruik van dat nieuwe filtersysteem, dat de overschrijding van schadelijke stoffen als tolueen en ethylbenzeen moet tegengaan.
De woordvoerder van het ministerie stelt dat de NAM aan nog een aantal voorwaarden moest voldoen om te kunnen starten met injecteren.
Daarnaast stelt de NAM dat olieproductie 'een gasintensieve business' is. En gas is op dit moment een schaars product. "Daar zijn wij ons van bewust."
De injectie van afvalwater in de bodem van Noordoost-Twente ligt al stil sinds december vorig jaar. De NAM sloot de kranen omdat het bedrijf bang was de vergunning te verliezen. Al enkele jaren werden de vergunningsnormen voor de uitstoot van een aantal schadelijke stoffen overschreden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.