Nieuws

Held van Steenwijk, Johan van den Kornput, geëerd met theatershow in Grote Kerk

Theatervoorstelling Johan van der Kornput
Theatervoorstelling Johan van der Kornput © RTV Oost
Was het een held die Steenwijk verloste van de Spanjaarden, of toch een schlemiel? In de theaterproductie Johan van den Kornput wordt de geschiedenis flink opgeschud. De voorstelling is een mix van cabareteske sketches, klassieke muziek en koorzang. Het is de eerste grote theatervoorstelling in de Grote Kerk in Steenwijk.
De preekstoel maakt deel uit van het podium, onder het orgel staat een mengpaneel en tussen de hoge zuilen staan een enorm orkest en koor. De Grote kerk in Steenwijk is nog steeds de plek voor de zondagse eredienst van de Protestantse Gemeente, maar doet nu ook dienst als cultureel centrum.

Bijzondere mix

De voorstelling is een bijzondere mix van streektheater, cabaret, koorzang van Cantica Sacra en muziek van brassband Crescendo Steenwijk. Donderdagavond was de laatste repetitie, vanavond is de première.
Orkest en koor in de Grote Kerk
Orkest en koor in de Grote Kerk © RTV Oost
Regisseur Lucinda Bolding moet nog wel wat puntjes op de i zetten: "Het is wel heel spannend, nu komt voor het eerst alles samen in de kerk. Het licht kan nog beter, en ook aan het geluid moeten we nog wel sleutelen. De akoestiek is lastig voor de spelers. Maar het orkest en koor klinken juist geweldig in deze bijzondere ruimte."

"Historischer kan niet"

Jan ten Wolde speelt Johan van den Kornput, die met zijn kleine legertje Steenwijk komt helpen in de strijd tegen de Spanjaarden: "Het is fantastisch om dit met elkaar te spelen, we hebben een heel goed team en hebben er zelf ook veel lol in. En dat op deze locatie, dat is geweldig voor zo'n verhaal uit de geschiedenis. Historischer kan bijna niet."
Het beleg van Steenwijk in 1580
Het beleg van Steenwijk in 1580 © Historisch Centrum
De combinatie van streektheater met een cabareteske kwinkslag, gecombineerd met klassieke muziek is bedacht door Han Evers, van theater de Meenthe: "Iedereen kent de naam Van den Kornput, en hij heeft hier een standbeeld, maar was het wel zo'n held? Het verhaal gaat goed samen met cabaret, want Johan van den Kornput, de redder van Steenwijk, was eigenlijk een schlemiel."

Opgeleukt

"Johan hangt er eigenlijk een beetje bij", vertelt Lucinda, "hij moet zichzelf opblazen om groter te worden. Het verhaal is natuurlijk door de schrijvers wel wat aangedikt en opgeleukt, we hebben met dit verhaal de geschiedenis wel wat opgeschud."
Johan van den Kornput is de eerste grote voorstelling in de 'kerk nieuwe stijl'. Om veel meer activiteiten mogelijk te maken wordt de kerk verbouwd. In één van de zijbeuken van de kerk zijn onder meer toiletten gekomen, een aantal zaalruimtes een keuken. De verbouwing liep wat vertraging op en is nog niet helemaal klaar, maar de geplande voorstelling kan dit weekend wel doorgaan.

Te groot en te duur

De protestantse gemeente Steenwijk wil de Grote Kerk graag blijven gebruiken voor kerkdiensten, maar het enorme gebouw is te groot en te duur. Ook is de kerk van zo'n grote historische waarde dat veel meer mensen ervan moeten genieten, ook doordeweeks.
Theater in de kerk
Theater in de kerk © RTV Oost
Door de kerk open te stellen voor concerten, theater en andere culturele en educatieve activiteiten komt er geld binnen zodat daarmee ook de zondagse diensten mogelijk blijven. De exploitatie van de kerk als cultureel centrum is ondergebracht bij de stichting Grote Kerk Steenwijk.

Hart van Steenwijk

De kerk moet dus geld gaan opleveren, vertelt Dick Koster van de stichting: "Daar komt het kort gezegd wel op neer, met dit soort activiteiten kan de kerk zich in stand houden. Maar het is meer dan dat, de kerk moet weer het hart van Steenwijk worden, voor alle Steenwijkers, gelovig of niet."
"Niet alles kan hier, we houden natuurlijk rekening met de functie als kerk. En er zullen vast wel eens kerkgangers hun wenkbrauwen optrekken bij activiteiten die we gaan organiseren, maar uiteindelijk hebben de Protestantse Gemeente en wij van de stichting hetzelfde doel: de kerk behouden voor de toekomst."
Theater in de kerk
Theater in de kerk © RTV Oost

Groot publiek

Met de stichting Meenthe op Locatie brengt Han Evers streekvoorstellingen buiten de muren van het theater, en maakt zo deze kunst toegankelijk voor een groot publiek. "Dit gaan we steeds meer doen, het is echt de toekomst voor de theaters. Onze openluchtvoorstellingen zoals Storm over Beulake en Razzia in de polder hebben het ontzettend goed gedaan."
"De kerk, het symbool van Steenwijk, is ook een fantastische locatie voor dit soort voorstellingen", vertelt Han. "Dit is weer iets nieuws voor ons. Ik ben heel blij dat we nu Johan van den Kornput als eerste grote voorstelling hier hebben."
Het stuk wordt dit weekend vijf keer opgevoerd. Er zijn nog kaarten te krijgen.
Johan van der Kornput is geen held in theatervoorstelling in de Grote Kerk in Steenwijk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.