Nieuws

'Kippenvelmoment' voor Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente: "Met z'n allen heel veel werk verzet"

Freddy Mensink (Stop Afvalwater Twente)
Freddy Mensink (Stop Afvalwater Twente) © ANP
Hij kan zich nu toch echt niet meer voorstellen dat er ooit nog afvalwaterinjectie in Twente plaats gaat vinden. Freddy Mensink, voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente beleefde een 'kippenvelmoment'. Dat was op het moment dat hij las dat staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken de NAM had gevraagd om de injecties in Twente niet meer te hervatten de komende maanden. Wat zoveel betekent als een definitieve streep door die afvalwaterinjecties.
Staatsecretaris Vijlbrief van Economische Zaken had immers eerder al aangegeven dat afvalwaterinjectie vanaf begin volgend jaar alleen nog in Drenthe zal plaatsvinden.

Onvermoeibaar

"Wij hebben met z'n allen heel veel werk verzet", kijkt Mensink terug op afgelopen jaren waarin de stichting onvermoeibaar streed tegen het injecteren van afvalwater van de olieproductie in Schoonebeek in lege gasvelden in Twente. "Wij zijn heel tevreden. Ik hoop dat het zo is. Ik ga ervan uit dat er nooit meer wordt geïnjecteerd in Twente."

Sluimerende onzekerheid

Uit de laatste woorden van Mensink blijkt dat de onzekerheid nog altijd sluimert. Mensink stuurde ook direct een appje naar NAM-directeur Simon Vroemen. Die stuurde een statement terug dat erop neerkomt dat de NAM het geen goed idee vindt 'om op korte termijn een operatie op te starten die veel gas verbruikt'."
Waarmee hij doelt op de oliewinning in Schoonebeek in Drenthe. Tijdens dat proces wordt veel gas verbruikt en dat is nogal een schaars goed op het moment. En als er niks in Schoonebeek gebeurt, kan er ook geen afvalwater naar Twente komen.
Maar de hoge gasprijs is volgens Vroemen niet de enige reden. "De NAM is zich tevens bewust van de weerstand tegen waterinjectie in Twente en ook daar houdt de NAM in haar afwegingen rekening mee."

Logisch gevolg

Mensink merkt wel meteen op dat een einde aan de afvalwaterinjecties in Twente als logisch gevolg heeft dat op termijn in Drenthe zal worden geïnjecteerd. "Wij zijn nergens voorstander van afvalwaterinjectie", stelt Mensink.
Hij hoopt intussen vurig dat Twente op de lange termijn niet alsnog weer volop te maken krijgt met, in dit geval, de gevolgen van afvalwaterinjecties in Twente. Want wat als in de toekomst toch blijkt dat afvalwaterinjectie in de Twentse bodem allerlei schadelijke consequenties heeft? "De NAM heeft altijd beweerd dat het veilig was", stelt Mensink die een hele grote slag om de arm houdt gezien de grote problemen die er de afgelopen jaren zijn geweest.
Maar vandaag is de voorzitter een blij man. "We mogen ons als stichting best op de borst kloppen"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.