nieuws

SVB begonnen met betaling, stichting K-Vriendelijk Ommen nog niet uit de brand

"Er is een begin gemaakt met de betalingen, maar we zijn nog lang niet uit de brand." Dat zegt directeur De Moor van zorginstelling K-Vriendelijk uit Ommen. De Sociale Verzekeringsbank heeft vandaag een klein bedrag voor de persoonsgebonden budgetten overgemaakt.
De afgelopen maanden heeft de SVB echter tienduizenden euro's niet overgemaakt, waardoor veel ouders de zorg niet meer kunnen betalen. K-Vriendelijk kon daardoor niet meer het salaris van de medewerkers betalen.
Vrijdag bleek dat K-Vriendelijk nog zo'n 94.000 euro tegoed had van de ouders, doordat de SVB de pgb's niet aan ouders uitbetaalde. Een woordvoerder van de SVB kon niets zeggen over de situatie in Ommen en Hardenberg, maar zei wel dat de SVB helemaal bij is met betalingen. Door verschillende redenen kon dat voor individuele gevallen nog niet gelukt zijn.

SP noemt uitspraak SVB 'onzin'

De politiek sprong daar meteen bovenop. "Onzin", zei Tweede Kamerlid Leijten van de SP. "Het is een perspraatje van de SVB. De situatie is schrijnend. Ik hoor dat er in veel gevallen niet betaald is. De staatssecretaris heeft de toezegging gedaan dat er binnen tien dagen betaald zou zijn. Hij is aan het goochelen met woorden en verantwoordelijkheid. De cijfers van de SVB blijken keer op keer niet te kloppen." Donderdag is er voor de vierde keer een debat in de Tweede Kamer over de uitbetaling van de pgb's.
Ondertussen doet K-Vriendelijk wat ze kan. "We hebben gisteren alle bewijsstukken aangeleverd waarvan de SVB zei dat ze er niet waren", aldus De Moor. "Er is nu 7.000 euro overgemaakt en we hopen dat dit het begin is." De Moor is echter niet overtuigd omdat vaker is gezegd dat alles goed zou komen. "Tot op heden krijg ik geen telefonisch contact met de SVB. Ik krijg alleen via mail contact."

Hopen op politieke invloed op de SVB

K-Vriendelijk is aan het einde van de reserves. Als de rest van het geld te lang op zich laat wachten dan springt de gemeente bij. "Wij hopen dat de landelijke politiek invloed kan uitoefenen op de SVB. Die heeft ons in een slecht daglicht gezet, maar we hopen dat veel meer mensen met dezelfde problemen zich melden."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.