Nieuws

Vogelgriep bij vleeskuikenbedrijf De Krim; 26.000 kippen worden gedood

Vogelgriep vastgesteld in De Krim
Vogelgriep vastgesteld in De Krim © ANP / Sem van der Wal
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat 26.000 kippen doden bij een vermeerderingsbedrijf voor vleeskuikens in De Krim. Daar is vogelgriep vastgesteld en het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De kippen worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen.
Dat meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanavond. In de één kilometer zone rondom het besmette bedrijf op de rand van de provincies Overijssel en Drenthe liggen geen andere pluimveebedrijven.
Meer ruimingen dan op het besmette bedrijf is daarom (nog) niet nodig. In een straal van drie kilometer rond het vermeerderingsbedrijf liggen wèl andere pluimveebedrijven. Het zijn er 10 en die worden door de NVWA gescreend op vogelgriep. Deze bedrijven worden de komende twee weken nauwlettend in de gaten gehouden of daar ziekteverschijnselen gaan voorkomen die op vogelgriep wijzen.

Geen ophokplicht

In de tien-kilometerzone rond het bedrijf liggen 42 pluimveebedrijven. In verband met een eerdere besmetting van vogelgriep in Duitsland gold in het grensgebied al een vervoersverbod, maar dit is nu uitgebreid naar een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf in De Krim.
"Gezien de aard van de besmetting zal er in de regio overigens geen ophok- en afschermplicht worden ingesteld", meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Vervoersverbod

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.
Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.