Nieuws

Oostelijke verdachten cokesmokkel ontvingen afgelopen jaren meerdere containers vanuit Curaçao

In een Fiat Punto werden tassen vol coke gevonden
In een Fiat Punto werden tassen vol coke gevonden © Politie
De groep verdachten die vastzit voor de smokkel van tweehonderd kilo coke vanuit Curaçao naar Oost-Nederland, heeft mogelijk vier keer eerder een zending drugs ontvangen. Dat blijkt uit vertrouwelijke politiestukken waar RTV Oost beschikking over heeft. Voor de smokkel zitten zes verdachten vast, waaronder een berucht onderwereldfiguur uit Hengelo.
De verdachten werden eind juni aangehouden door rechercheteam Tartarus21. Dat gebeurde na langdurig onderzoek. Een van de hoofdverdachten komt uit Hengelo en werd al langer in het oog gehouden het opsporingsapparaat. Naast de verdenking van cokesmokkel, wordt hij ook geacht de moordaanslag op advocaat Schol te hebben geregeld. De Hengeloër, met initialen K.C., was volgens de recherche op cryptoprogramma Sky bekend onder de naam Caballero. RTV Oost neemt je mee in het het politieonderzoek.
Hou dit verhaal privé aub
Verdachte cokesmokkel

Geheime dienst

Op 2 maart 2020 stelt de geheime dienst van de politie, de TCI, een rapport beschikbaar. Daarin staat dat K.C. (Caballero) samen met anderen 'heel actief is in de verdovende middelen handel. Ze houden zich onder meer bezig met de import van cocaïne, het kweken en handelen in hennep', zo is te lezen.
Een aantal maanden later komt er opnieuw TCI-informatie. Dat er op een bepaald perceel aan de Hengelose Karelstraat een hennepkwekerij zit. Als de politie er een inval doet, blijkt dat inderdaad het geval. Iets later wordt K.C. voor betrokkenheid aangehouden.

Briefje

Bij fouillering vinden agenten in zijn telefoonhoesje een briefje. Daar staat onder meer een adres op in Silvolde, aan de Lichtenberg. Van het briefje worden foto's gemaakt. Ook worden zijn belgegevens doorgenomen. Het blijkt dat hij veel contact heeft met 'Regelaarkoerd', volgens de recherche de bijnaam van Yigit B. Die woont net over de grens in het Duitse Vreden.
In hun chats gaat het veel over Kamer van Koophandel gegevens, BTW-nummers en in- en uitklaren van goederen bij de douane. Agenten merken op dat hij kennelijk van plan is bedrijven over te nemen en goederen te importeren.
Het briefje met adres in Silvolde
Het briefje met adres in Silvolde © RTV Oost

Caballero

In het onderzoek naar de moordaanslag op advocaat Schol wordt begin 2021 het huis van K.C. aan de Hengelose Bellinckhof ondersteboven gekeerd door de recherche. Het vermoeden is dat hij in opdracht van iemand twee 'hitmen' heeft aangestuurd, die de advocaat eind 2019 hebben beschoten voor diens huis. Bij de doorzoeking wordt een iPhone gevonden, met daarop crypto-communicatieprogramma Sky.
Als de berichten daarvan leesbaar worden gemaakt, lijkt het er nog meer op dat K.C. zich bezig houdt met import-handelingen. Want Sky-gebruiker 'Caballero' (volgens de politie K.C.) heeft in een groep met meerdere anderen in oktober 2020 gechat over het laden van schepen in andere landen, dekladingen en aanbetalingen.
'Ze hebben vijf schepen. En varen in principe waar wij ze willen sturen. We kunnen laden in verre landen. Hou dit verhaal privé aub.' Sky-gebruiker
F3ZOZ7 antwoord: 'Ik kan regelen deklading. Ik werk al op dit soort lijnen. Minerale coal, soya, corn, etc. '
Uit de chats blijkt dat een contact van Caballero een rederij heeft met vijf schepen. Ze noemen het in de groepsapp: 'het bootproject'.
Chats van Caballero in 'Het bootproject'
Chats van Caballero in 'Het bootproject' © RTV Oost

Frikandelspeciaal

Meerdere personen maken via Sky een afspraak om elkaar te zien op de Lichtenberg in het Achterhoekse Silvolde, het adres dat ook op het briefje stond dat eerder in K.C.'s telefoonhoesje was gezien en gefotografeerd. Op dat adres staat de firma Kever Sales ingeschreven. Een bedrijf van Theo S. uit Megchelen, dat personenauto's repareert en verhandelt. K.C. probeert volgens rechercheteam Tartarus21 die omschrijving uit te breiden met 'import van goederen'.
Naast K.C. is ook Muhammed C. die dag aanwezig op het bedrijf, stelt de recherche. Hij gebruikt bij een crypto-communicatieprogramma de bijnaam 'Frikandelspeciaal'. Hij komt uit Schiedam. Ook de eerder genoemde 'Regelaarkoerd' is bij de ontmoeting aanwezig, blijkt uit onderzoek naar telefoongegevens.
Deze 'Regelaarkoerd' wordt kort erna staande gehouden in een door hem gehuurde auto. In de wagen wordt een papiertje gevonden met de tekst '20 ton (voet)container terrein plaatsen, MijnMaatschappij.'
Het blijkt dat MijnMaatschappij een Curaçaos bedrijf is dat grondstoffen delft en containers verscheept.

Eerdere zendingen

Dan valt alles samen, blijkt als navraag wordt gedaan over zendingen van MijnMaatschappij. De firma heeft vier keer eerder containers gestuurd naar Kever Sales in Silvolde. Iedere keer was de lading kalksteen en zijn de containers aangekomen in de haven van Vlissingen en met dezelfde transporteur vervoerd naar Silvolde. Dat gebeurde op:
- 22-12-2020
-02-07-2021
-07-01-2022
-18-02-2022

Baltic Klipper

Op 6 juni neemt het Recherche Samenwerkingsteam Curaçao contact op met het Nederlandse onderzoeksteam Tartarus21. De Curaçaose collegae schrijven dat een dag eerder container TCNU1683313 bij de firma MijnMaatschappij is gevuld met stenen. 'Vanuit een voertuig werd iets gehaald en bij in de container gedaan. Die is daarna verder gevuld met stenen.'
De container werd diezelfde dag op het schip 'Baltic Klipper' gezet en is via Aruba, Colombia en Costa Rica naar Vlissingen vertrokken.
Uit leesbaar gemaakte berichten van communicatiedienst Encrochat blijkt dat 'Frikandelspeciaal' uit Schiedam geregeld blokken cocaïne aanbiedt. Hij stuurt dan foto's, met begeleidende teksten als: 'Boli, 28', of 'Colo 32, prijs voor ons'. Daarmee doelend op productielanden Bolivia en Colombia en de prijzen per kilo, 28.000 en 32.000 euro. Frikandelspeciaal heeft dus veel contact met de Hengelose K.C.
Bij Kever Sales werden afspraken gemaakt. Hier startte ook de 'klapdag'
Bij Kever Sales werden afspraken gemaakt. Hier startte ook de 'klapdag' © RTV Oost

Klapdag

De recherche weet genoeg en bereid een actiedag voor. Bij het OM en een onderzoeksrechter worden aanvragen ingediend om verschillende panden te mogen doorzoeken, waaronder het Hengelose huis van K.C. en het pand van Kever Sales in Silvolde.
30 juni is het zover, 'klapdag'. Aan de Lichtenberg in Silvolde zien rechercheurs dat 'Regelaarkoerd' vijf groen bigshoppers controleert op inhoud en daarna wegrijdt. Even later vertrekt ook een Fiat Punto bij het bedrijf. De wagen met twee inzittenden wordt door de politie in Hengelo tot stoppen gedwongen.
Achterin de auto liggen vijf groene tassen vol blokken coke. De inzittenden worden aangehouden, onder wie een neef van K.C. De man, bijgenaamd Sossa, bekend weet te hebben gehad van de inhoud van de bigshoppers.

Eethuis

Regelaarkoerd is ook naar Hengelo gereden, om daar een hapje te eten met een familielid en K.C. Ze hebben afgesproken in een eethuis. Door een zwaar bewapend politieteam wordt het drietal aangehouden, tot grote schrik van aanwezigen. Ook tal van andere panden worden doorzocht en nog twee andere verdachten worden aangehouden. Dat gaat om Theo S., de eigenaar van Kever Sales en 'Frikandelspeciaal'.
Het familielid van 'Regelaarkoerd' wordt al gauw weer vrijgelaten. De rest zit nog steeds vast. Een pand aan de Hengelose Slachthuisweg dat aan de groep verdachten wordt gelinkt, blijft het komende half jaar gesloten.
In Vlissingen werd nog 125 kilo coke onderschept
In Vlissingen werd nog 125 kilo coke onderschept © Politie

15 miljoen euro

Na de aanhoudingen wordt in Vlissingen container TCNU1683313 onderschept. Tussen een lading kalkzandsteen blijkt zo'n 125 kilo coke verstopt. In totaal wordt tweehonderd kilo cocaïne in beslag genomen, met een straatwaarde van zo'n vijftien miljoen euro.
Over ruim een week moeten zes verdachten zich voor het eerst in het openbaar verantwoorden voor de rechtbank. Hun advocaten kunnen (nog) niet inhoudelijk reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.