Nieuws

'Regering moet einddatum afspreken voor asielopvang in Albergen'

Caroline van der Plas in de Tweede Kamer
Caroline van der Plas in de Tweede Kamer © ANP
Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft gisteren de regering opgeroepen om met de gemeente Tubbergen in gesprek te gaan over een einddatum voor de opvang van asielzoekers in Albergen. Ze vroeg samen met drie andere Kamerleden om een termijn van maximaal vijf jaar.
De motie werd ingediend door Joost Eerdmans (JA21), Jasper van Dijk (SP), Wybren van Haga (Groep Van Haga) en Caroline van der Plas (BBB).

Onrust

In augustus kondigde staatssecretaris Van der Burg de komst van een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen aan. Zijn besluit, waarmee hij de gemeente passeerde, zorgde voor veel onrust in het dorp. Vooral over het aantal asielzoekers (150 tot 300) en het plaatsen van extra woonunits ontstond wrevel.
Inmiddels zijn het Rijk, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Tubbergen daarover overeengekomen: in het hotel worden niet meer dan 150 asielzoekers geplaatst en ook komen er geen extra woonunits. Een einddatum is echter nog niet afgesproken.

Einddatum

De Kamerleden stellen dat dit tot veel onvrede en onrust onder bewoners leidt en willen dat de regering een einddatum met de regering afspreekt. "Met een maximale termijn van vijf jaar", schrijven ze in de motie. Dinsdag wordt hierover gestemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.