Nieuws

Schip met asielzoekers in Zwolle vaart door naar Genemuiden

De gang met de slaaphutten
De gang met de slaaphutten © RTV Oost / Mark Bakker
Het schip met asielzoekers dat nu in Zwolle ligt, vaart door naar Genemuiden. De gemeente Zwartewaterland gaat daarmee tijdelijk opvang bieden aan zo'n 85 asielzoekers om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. "Iedereen ziet wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum. De nood is hoog. We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten", vertelt burgemeester Eddy Bilder.
Het schip meert naar verwachting 30 september aan in de Industriehaven in Genemuiden en gaat uiterlijk 22 november weer weg. Volgens burgemeester Bilder is dit de meest geschikte plek en manier om invulling te geven aan de crisisnoodopvang in de gemeente.
De Veiligheidsregio IJsselland regelt dat de boot wordt schoongemaakt, dat er genoeg maaltijden zijn en dat er beveiliging is. Ook komt er een locatiemanager. Daar kunnen omwonenden terecht als ze bijvoorbeeld overlast ervaren.

Bekende asielzoekers

Op dit moment wordt het schip door de gemeente Zwolle gebruikt. De mensen die nu daar wonen, gaan mee naar Genemuiden. En dat is een voordeel volgens Bilder. “De asielzoekers die wij tijdelijk opvangen zijn dus al bekend bij ons. En zij zijn ook bekend met de huisregels die gelden op en rond de boot."
Voor inwoners is er volgende week maandag een bijeenkomst over de crisisopvang. Ook heeft de gemeente een special mailadres gemaakt, zodat inwoners hun vragen kunnen stellen. "Maar ik wil ook vooral oproepen om ons op dit adres goede ideeën voor de dagbesteding toe te sturen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor de bewoners op de boot en voor onze inwoners."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.