nieuws

Laatste riviervissers in Oost-Nederland: "Het wordt ons niet makkelijk gemaakt"

De laatste twee riviervissers van Oost-Nederland, vader en zoon Komen, hebben grote kritiek op de overheid en de sportvislobby. De Komens vissen onder meer op de IJssel bij Deventer.
"De overheid trekt zich steeds meer terug, of kiest de kant van de sportvissers", zegt Komen senior. "Maar dat zijn ongeveer 500.000 mensen en daarmee een mooi electoraat." Zijn zoon vult aan: "En die sportvissers denken dat wij de rivieren leegvissen, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik moet hier de komende veertig jaar mijn boterham nog mee verdienen. Maar de sportvislobby is heel groot, ze hebben overal een vinger in. Dat is ook niet niet zo gek, het aantal sportvissers groeit en wij beroepsvissers krimpen alleen maar in aantal."
De Komens hebben niets op met de overheid. "Eerst mochten we al geen paling meer vangen, nu mogen we 85 procent minder netten zetten in het IJsselmeer. In plaats van vijf kilometer net, mogen we nu maar een paar honderd meter zetten. Ze draaien ons de nek om." Toch vinden vader en zoon het vissersbestaan nog steeds het mooiste dat er is. "Lekker in de natuur je boterham proberen te verdienen, wat wil je nog meer?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.