Nieuws

Collegeleden Albergen bedreigd, gemeenteraad neemt 'nadrukkelijk afstand'

Inwoners van Albergen draaien burgemeester Wilmien Haverkamp en wethouder Ursula Bekhuis de rug toe vlak voor de infoavond
Inwoners van Albergen draaien burgemeester Wilmien Haverkamp en wethouder Ursula Bekhuis de rug toe vlak voor de infoavond © ANP / Vincent Jannink
Op de bijpraatavond over het azc in Albergen zijn het college en het COA 'op de persoon af bedreigd'. Dat zegt de gemeenteraad van Tubbergen in een gezamenlijke verklaring. Hierin neemt de hele gemeenteraad 'nadrukkelijk afstand van de bejegeningen en bedreigingen richting het college en COA'.
Media waren niet welkom bij de bijpraatavond. Wel werd al snel duidelijk dat de emoties hoog opliepen. "Het was heetgebakerd, rumoerig", zei een woordvoerder van actievoerende omwonenden na de bijeenkomst.

Ontoelaatbaar

Vier dagen na de bijpraatavond komt de gemeenteraad met een verklaring waaruit blijkt dat er ook bedreigingen zijn geuit. "Natuurlijk is het voor de gemeenteraad begrijpelijk dat er op dit soort avonden emoties loskomen, maar het college en het COA op de persoon af bejegenen en bedreigen is naar onze mening ontoelaatbaar en gaat alle fatsoensnormen te buiten."
Een groep bewoners van Albergen keert zich fanatiek tegen de overeenkomst die de gemeente heeft gesloten met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). De groep vindt het onacceptabel dat er geen einddatum is afgesproken, waardoor het azc volgens hen 'tot in lengte van jaren' open kan blijven.

Borden bij huizen gebracht

De actievoerders zijn een campagne begonnen om alsnog een einddatum te krijgen. Zo hebben ze bij ieder huis in het dorp een bord afgeleverd met de vraag dat zichtbaar op te hangen. Op het bord staat 'Geen eind = Geen deal'.
Ondertussen wordt ook de gemeenteraad geacht om mee te helpen. "We hebben vertrouwen in onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad, maar we weten niet zeker of ze voldoende zijn doordrongen van ons bezwaar en de noodzaak om in te grijpen", zei Wim Potdijk eerder namens de groep Achterban Albergen.
"Als iedereen zich op deze wijze uitspreekt, kunnen gemeenteraad en college daar niet omheen. 'Ja', voor het nemen van onze verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen, maar nee tegen een permanent azc", aldus Potijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.