Nieuws

Boekfiets leert ouders in Zwolle hoe ze moeten voorlezen: 'Gaat niet altijd goed’

Wethouder van Willigen laat het boekje zien waar hij de kinderen straks uit gaat voorlezen.
Wethouder van Willigen laat het boekje zien waar hij de kinderen straks uit gaat voorlezen. © Harry Hol
Voorlezen is voor kinderen heel belangrijk. Het vergroot hun begrip van de wereld en bestrijdt laaggeletterdheid. Het project 'De Boekfiets' moet het voorlezen op kinderdagverblijven in onder meer Zwolle stimuleren. Ook leren ouders hoe ze goed moeten voorlezen, want dat gaat nogal eens fout.
Zwolse wethouder Michiel van Willigen stapte maandagochtend op de pedalen van de kleurrijke bakfiets om het project te promoten. In de bakfiets zitten voorleesboeken en spelletjes. "Daarmee kun je langs de kinderdagverblijven gaan om van het voorlezen haast een kleine theatervoorstelling te maken," zegt hij.
Van Willigen hoopt dat er zoveel mogelijk vrijwilligers komen voorlezen. "Dat kunnen ouders zijn van de kinderen, medewerkers van de bibliotheek of een meester of een juf."
De kinderen luisteren naar een verhaaltje van De Boekfiets
De kinderen luisteren naar een verhaaltje van De Boekfiets © Harry Hol
De wethouder las vervolgens zelf een verhaal voor aan de kleintjes van de kinderdagverblijven Doomijn en Partou. Behalve dat hij het verhaal vertelt, toont hij daarbij een reeks illustraties. Ook wordt een geluidsfragment gespeeld met een gedichtje, waar de kinderen allerlei bewegingen moeten doen, zoals een mug slaan of in hun eigen haar kriebelen.

Belangrijk

Volgens Van Willigen is voorlezen heel belangrijk. "Door voorlezen leert een kind meer van de wereld. Ik denk dat kinderen van voorlezen ook slimmer worden. Helaas worden kinderen lang niet altijd of niet zo goed voorgelezen, daarom is het belangrijk dat we mensen helpen om op bijvoorbeeld kinderdagverblijven dit te doen. En dit helpt dan hopelijk ook de ouders om te leren hoe ze zelf meer en beter kunnen voorlezen."
Goed voorlezen betekent actief en interactief voorlezen. Dus duidelijk inleiden, vragen stellen en het kind mee laten doen door dingen op de illustraties aan te wijzen. Ook helpt het om het verhaal na afloop samen met het kind nog even samen te vatten. Zo ontstaat meer begrip en onthoudt het kind beter wat hij allemaal heeft gehoord.
Het uiteindelijke doel van De Boekfiets is vooral om laaggeletterdheid terug te dringen. "Dat is ook de reden dat de gezamenlijke bibliotheken dit project hebben opgezet."
Daar komt de boekfiets

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.