Nieuws

Kermis- en Circusmuseum na vijf jaar weer één dag open: "Zo geen toekomst meer"

Het hek van het Kermis- en Circusmuseum blijft na Open Monumentendag voorlopig weer gesloten
Het hek van het Kermis- en Circusmuseum blijft na Open Monumentendag voorlopig weer gesloten © RTV Oost / Marcus Ganzevles
Vijf jaar lang kwam er geen bezoeker meer over de vloer. Maar vandaag, op Open Monumentendag, gingen de deuren voor één dag weer open. De collectie van het Kermis- en Circusmuseum in Steenwijk moest even afgestoft worden, maar was eindelijk weer eens te bewonderen.
"Ik ben als een kind zo blij", vertelt vrijwilliger Albert ter Schuur enthousiast. "Het is zo zonde dat hier vijf jaar lang niemand meer geweest is. En dat, terwijl onze collectie zo uniek is."

Olifanten

Het pand van het museum moet opgeknapt worden, maar daar is geen geld voor. Voorlopig lijkt het erop dat het museum gecombineerd wordt met twee andere musea, dat is de wens van de gemeente. In de toekomst is het dan wellicht weer mogelijk om van bijvoorbeeld het miniatuurcircus te genieten, al zal de collectie kleiner zijn.
Vandaag kon dat dus al wel een dagje. "Dit is wel echt een van de pronkstukken", vervolgt Ter Schuur. "Dit is circus Krone in miniatuur. Van busjes tot olifanten, alles is in detail nagemaakt. Het speciale is dat de olifanten achteruit lopen, dat zie je in het echt niet zo snel", zegt hij lachend.
Zweefmolens, olifanten en poppen, dit is het Kermis- en Circusmuseum in Steenwijk:
Kermis- en Circusmuseum Steenwijk na vijf jaar weer open

'Kwam hier als kind al'

Zowel kinderen als volwassenen weten het museum vandaag weer te vinden. Sommigen komen van ver om de attracties te zien, anderen wonen om de hoek. "Ik kwam hier als kind al. Ik vond dat toen echt leuk, dus ik wilde het vandaag weer zien", zegt een van de bezoekers uit Steenwijk. "Het is gewoon mooi dat het niet statisch is. Alles beweegt en je kunt zien hoe het werkt", vult iemand anders aan.
Ook kinderen die het museum nog niet kenden, zijn enthousiast. "Heel leuk dat dit open is. Ik vind het circus het mooiste. Het is gewoon heel leuk dat alles het na vijf jaar nog doet."

Toekomst?

Of het museum na vandaag nog toekomst heeft? Ter Schuur denkt van niet. "Op deze manier niet. We moeten dan moderner worden, met meer beweging. Een stilstaande zweefmolen kan niet meer."
En de collectie zal dan uitgebreid moeten worden, stelt hij. "Nog wat mooie, oude dingen erbij. Dan komt dat helemaal goed."
Zowel volwassenen als kinderen wisten het museum vandaag weer te vinden
Zowel volwassenen als kinderen wisten het museum vandaag weer te vinden © RTV Oost / Teun van der Velden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.