nieuws

Politie: meldingen gebakken sponzen en gifbrokken in Overijssel een hype

Gebakken sponzen
Gebakken sponzen
Er is sprake van een hype, er zijn geen honden bezweken aan het eten van gif of gebakken sponzen. Dat zegt de politie Oost-Nederland.
Bij de politie in Gelderland en Overijssel zijn in een maand tijd zestig meldingen binnengekomen van mensen die gif of gebakken sponzen denken te hebben gevonden.

Gif bleek vetbol, spons was purschuim

Volgens de politie kost het onderzoek van elke melding veel tijd, is er in enkele gevallen onderzoek gedaan in het laboratorium van het NFI, maar was er sprake van vuurwerk of kattenbakkorrels. Iets wat werd aangezien voor gebakken spons bleek een stukje purschuim.
Er zijn bij de politie geen recente gevallen bekend van honden die ziek zijn geworden of zijn bezweken na het eten van gif of sponzen. "Onlangs werd een hond ziek van iets dat hij had gegeten. Het NFI heeft ook hier onderzoek naar gedaan en het bleek om een vetbol voor vogels te gaan", aldus dierenagent Smulders van de politie Oost-Nederland.

Bezorgdheid begrijpelijk

Smulders zegt dat er op sociale media voorbeelden van vondsten van gif en sponzen massaal zijn gedeeld. "Iemand heeft iets zien liggen en zet het meteen online, dat zorgt ervoor dat anderen zich ook zorgen gaan maken," zegt Serge Smulders, dierenagent in Oost-Nederland.
De politie snapt heel goed dat mensen zich zorgen maken, omdat honden veel voor ze betekenen. Ze wil mensen vooral wijzen op risico’s voor hun hond. Als iemand iets verdachts ziet tijdens het uitlaten, hoeft dat niet per se gif te zijn, maar kan dat wel schadelijk zijn, zoals bouwmaterialen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.