Nieuws

Arjan uit Geerdijk overladen met aandacht na noodkreet: "Provincie heeft ook gebeld"

Gedupeerde kanaaldrama verft z'n huis knalroze: "Als je niets doet, gebeurt er niets"
Gedupeerde kanaaldrama verft z'n huis knalroze: "Als je niets doet, gebeurt er niets" © Arjan Otter
Wie deze week door Geerdijk reed, kan 'm bijna niet gemist hebben: het roze huis van Arjan Otter. De voorgevel kreeg die felle kleur uit protest tegen de provincie Overijssel, die hem 'veel te weinig' compenseert voor de schade die hij lijdt door het kanaaldrama. De actie leverde hem veel mediabezoekjes op én een belletje van de provincie. "Ik had aandacht genoeg en dat was natuurlijk ook de bedoeling."
Zowel regionaal als landelijk stonden de media bij hem op de stoep. Iedereen mocht zien hoe Arjan z'n huis met de kwast had toegetakeld. Hij hoopte dat buren zijn voorbeeld zouden volgen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. "Van sommige bewoners heb ik gehoord dat ze er ook wel toe in staat waren. Maar mijn huis is gewoon total loss en rijp voor de sloop. Als je alleen een paar scheuren in de muur hebt, dan ga je niet zomaar je huis roze schilderen."
De eigenaren van ongeveer 400 huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik kampen sinds enkele jaren met schade aan hun woningen, van scheuren in muren tot complete verzakkingen van huizen. De problemen begonnen kort na de werkzaamheden aan het kanaal, die nodig waren om het geschikt te maken voor grotere vrachtschepen.

Gipsplaten scheuren

Arjan durfde het wel aan, want de schade aan z'n huis is niet mals. "Ik heb een stukje kelder onder mijn huis zitten en het lijkt net alsof het huis over de kelder heen zakt. Zelfs de gipsplaten beginnen te scheuren en het stenen gedeelte scheurt nog sneller."
Het huis is volgens hem niet meer veilig en daarom kreeg hij, nog vóór z'n protestactie, een vervangende woning toegewezen van de provincie. Maar dat is volgens hem niet voldoende. Er moet een oplossing komen voor de geleden schade. "Ik vraag om wat ik al heb. Meer wil ik ook niet. Ik heb er nu een boel werk mee en de provincie hangt achterover en doet helemaal niets", aldus Arjan.

'Boerman was bereid te praten'

Z'n actie is bij de provincie Overijssel in ieder geval niet onopgemerkt voorbij gegaan. "Ze hebben de televisie-uitzending gezien en gedeputeerde Bert Boerman was wel bereid te praten. Maar geld willen ze niet geven. Dan kan ik ook wel naar de dominee heen gaan om te praten, daar heb ik net zoveel aan."
Het is dus nog maar de vraag of de noodkreet van Arjan uiteindelijk ook echt gehoord wordt. Spijt van z'n actie heeft 'ie in ieder geval niet. "We gaan gewoon vrolijk verder. Ik wacht het allemaal even af."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.