nieuws

Oplossing voor financiële problemen zorginstelling K-vriendelijk Ommen-Hardenberg

De financiële problemen voor de zorginstelling K-Vriendelijk in Ommen-Hardenberg zijn waarschijnlijk opgelost.  Dankzij bemiddeling van de gemeente zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het tekort van 70.000 euro aan niet uitbetaalde persoonsgebonden budgetten, de zogenoemde pgb's, morgen overmaken op de rekening van de in financiële nood verkerende zorginstantie.
Wethouder Ko Scheele heeft daarover vandaag het verlossende telefoontje van de SVB gehad. Maar hij laat weten pas echt blij te zijn als het geld morgen ook daadwerkelijk op de rekening staat.
De afgelopen maanden heeft de SVB verzuimd om tienduizenden euro's aan pgb-gelden over te maken, waardoor veel ouders de zorg voor hun hulpbehoevende kinderen niet konden betalen. De zorginstelling K-Vriendelijk kwam daardoor in grote problemen en kon zelfs het salaris van medewerkers niet meer betalen.

"Zwarte pieten geen zin"

"Dat er dingen niet goed gaan is duidelijk", aldus wethouder Scheele "Maar het is niet aan mij om te zwarte pieten naar de SVB, ik ben blij dat de continuïteit van de zorg voor K-Vriendelijk in de gemeente Ommen-Hardenberg is gered. Dat is voor mij genoeg"
Landelijk speelt het probleem op grote schaal, de oplossing in Ommen-Hardenberg is daarom opmerkelijk. Met name omdat vandaag bekend is geworden dat staatssecretaris Van Rijn zijn belofte om de problemen voor mensen met een persoonsgebonden budget op korte termijn op te lossen, niet na kan komen. Het aanpakken van alle problemen met de uitbetalingen van pgb’s door de SVB gaat nog maanden duren. Dat staat in een herstelplan dat de staatssecretaris gepresenteerd heeft. Wel noemt Van Rijn in het plan tien knelpunten die voor de zomer opgelost moeten zijn.

Debat over pgb's

Van Rijn beloofde de Tweede Kamer eerder dat de problemen rondom de uitbetalingen binnen enkele weken weggewerkt zouden zijn. Maar die belofte bleek te bestaan uit loze woorden. Donderdag is er mede op aandringen van de SP en de ChristenUnie voor de vierde keer een debat in de Tweede Kamer over de uitbetaling van de pgb's.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.