Nieuws

Theaterspektakel Hanna van Hendrik zit erop: "Voorstelling had grote impact op publiek"

De cast na het laatste applaus
De cast na het laatste applaus © RTV Oost
"Het was ontroerend, herkenbaar. Vooral voor de boeren die nu in dezelfde situatie zitten met de overheid. Ja dat raakte mij wel." Bezoekers zijn lovend over het theaterstuk dat gaat over het familieleven op het boerenerf van Hanna en Hendrik in de tijd van de ruilverkaveling van Tubbergen. Er ontstond een massale boerenopstand vanwege die verkavelingsplannen.
Zondagmiddag was de honderdste en laatste voorstelling op het luchthaventerrein in Enschede. Het mag gerust een succes worden genoemd, honderdduizend bezoekers kwamen op de voorstellingen af. "Ook al spreek ik geen Twents ik kan het goed volgen, ook de humor in het stuk, het was prachtig."

Diepe indruk

Nog een laatste keer loopt ook hoofdrolspeler en bedenker Johanna ter Steege door de decorstukken. "Ik zal nog eens even goed kijken, er ligt inmiddels wel een laag stof op zie ik", lacht ze. "Het is wel heel raar, de spelers en de crew voelen inmiddels als familie."
De voorstelling vertelt het verhaal over het Twentse boerenleven in de jaren zeventig. Met daarin dus een grote rol voor de boerenopstand in Tubbergen.
Avond na avond stond de cast deze zomer op de planken in de vliegtuighangars. Het was de voortzetting van een reeks voorstellingen die werden gespeeld in de zomer van 2019. Toen kwam de corona-pandemie en ging alles in de pauze-stand. Nu de agrarische sector vol in de schijnwerpers staat, merkt Ter Steege de impact van het verhaal.
"Het publiek heeft gelachen, gehuild en gezongen. Toeschouwers voelen zich erkend en hebben het idee dat hun eigen verhaal vertelt wordt. Het verhaal laat een diepe indruk achter en dat is wat je met toneel wil bereiken."

'Te lokaal verhaal'

De voorstelling is deze zomer actueler dan ooit, maar dat zagen Ter Steege en de cast al in 2019 aankomen. "We zagen toen al dat het broeide bij de boeren, maar in het westen van Nederland waren ze nog niet helemaal overtuigd. Sommige subsidies kregen we niet omdat ze het 'een te lokaal verhaal' vonden. Daar zijn ze inmiddels op teruggekomen."
"Wat ik zo mooi vind aan de voorstelling is dat het niet alleen over boeren gaat. Het gaat ons allemaal aan, over mensen die graag willen leven en dat met elkaar willen doen."
Laatste voorstelling Hanna van Hendrik

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.