nieuws

"Provincie moet zelf starten met aanleg glasvezel op platteland in Overijssel"

De provincie Overijssel zou zelf het voortouw moeten nemen in de aanleg van glasvezel op het platteland in Overijssel. Dat vindt de Denekamper sociaal-geograaf Koen Salemink van de Rijksuniversiteit Groningen. De 56 miljoen subsidie die Overijssel heeft klaarliggen is zo goed als onbereikbaar omdat de regels ervoor te ingewikkeld zijn.
Breedband-internet is een 'vestigingsvoorwaarde' op het platteland. Net als elektriciteit, riolering, gas of water, vindt Salemink dat ook breedband een voorwaarde is om te blijven- of te gaan wonen op het platteland.

56 miljoen

De provincie heeft 56 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld in het zogeheten 'breedbandfonds'. Op het platteland in de hele provincie zijn regionale initiatieven ontstaan die proberen glasvezel op het platteland te krijgen.
Maar in de praktijk lukt dat niet of nauwelijks, omdat de eigen bijdragen nog in de duizenden euro's kan lopen, en omdat het ook ingewikkeld is om tot vraagbundeling te komen.Vraagbundeling wil zeggen dat je voldoende deelnemers krijgt om het betaalbaar te houden - in praktijk vaak 60 procent van de potentiële deelnemers in een regio.

Studie naar initiatieven

Salemink heeft studie gemaakt van dit soort initiatieven, er zijn er zo'n 75 in het hele land. Zijn conclusie is dat de provinciale overheden het voortouw moeten nemen om breedband op het platteland te krijgen. In zijn ogen is de glasvezel de enige goede manier. In initiatieven zoals gebruik van radio-frequenties heeft hij minder vertrouwen.
Minister Kamp maakte twee weken geleden bekend dat er frequenties vrijgemaakt worden voor internet op het platteland, maar volgens Salemink is die techniek geen oplossing voor de duizenden bedrijven en huishoudens in Overijssel op het platteland die géén snel internet hebben.

'Voorsprong kwijtraken'

Ook Eric Vredeveldt, directeur van het Hengelose Previder, is het met Salemink eens. Ook hij vindt dat alleen glasvezel de oplossing is voor het platteland. Daarnaast is hij bang dat Nederland de voorsprong, die het nu nog heeft op gebied van internetaansluitingen, verliest als er niet op korte termijn wordt gestart met de aanleg van glasvezel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.