Nieuws

Twickel verliest kort geding: ruildeal tussen provincie en Twentse boer blijft staan

Twickel verliest kort geding: Ruildeal tussen provincie en Twentse boer blijft staan
Twickel verliest kort geding: Ruildeal tussen provincie en Twentse boer blijft staan © RTV Oost / Kevin Drieze
De ruildeal tussen de provincie Overijssel en een boer in de gemeente Dinkelland, is gegaan volgens de regels. Stichting Twickel was het niet eens met de gang van zaken en spande een kort geding aan, maar is vandaag in het ongelijk gesteld.
Het gaat om een ruildeal die provincie sloot met de agrarische familie Wiefferink, om te voorkomen dat deze onteigend zou worden. Hectaren grond werden geruild in Lattrop-Breklenkamp, in de gemeente Dinkelland. Het ligt in een puntje van de provincie, tussen de Duitse plaatsen Halle en Nordhorn. En, in dit geval niet onbelangrijk, binnen het Natuurnetwerk Nederland.
Willekeur en riekend naar staatssteun, vond de naastgelegen Stichting Twickel van de ruil. De partij vreest de gevolgen voor het natuurgebied, wilde zelf een kans krijgen om de grond te kopen en stapte in een kort geding naar de rechter. Twickel had graag de kans gekregen om zelf de provinciegrond aan te kopen, want deze ligt precies tussen twee stukken grond van datzelfde Twickel.

Uitdroging

Het natuurgebied Bergvennen & Brecklenkampse Veld droogt uit en het water dat er nog is, is te zuur. En dus moet de provincie Overijssel als beheerder flink aan de bak om de biodiversiteit in dit Natura 2000-gebied te verbeteren. Bijvoorbeeld door boerengrond over te nemen en om te vormen tot natuur, zoals het plan is in Lattrop-Breklenkamp.
Om de doelstellingen voor behoud, bescherming en ontwikkeling van biodiversiteit te halen - waarvoor de provincie verantwoordelijk is - zoekt Overijssel naar mogelijkheden om het gebied te ontwikkelen. In dit geval wil de provincie zo’n 15 hectare van het melkveebedrijf van Wiefferink overnemen, een stuk grond dat praktisch tussen twee natuurgebieden in ligt en verantwoordelijk wordt gehouden voor de lage waterstand. Stikstof speelt in dit geval geen rol. Maar Wiefferink wil niet stoppen met zijn werkzaamheden, en dus zou op termijn onteigening dreigen.

Nederlaag Twickel

De oplossing die de provincie bedacht: eigen grond ruilen met de grond van Wiefferink. Dan kan de familie iets verderop doorgaan met boeren (de provincie kocht dat stuk grond enkele jaren geleden van een stoppende boer), en krijgt de provincie de mogelijkheid om de aangekochte hectaren agrarische grond om te vormen tot natuur, en de twee naastgelegen natuurgebieden aan elkaar te koppelen.
"Juist funest voor de natuur", stelde Stichting Twickel, dat vreest voor uitdroging van het eigen natuurgebied. De stichting had de grond het liefst zelf aangekocht, maar kreeg daarvoor dus geen kans. “Dit besluit van de provincie is willekeurig, de motivering gebrekkig." Twickel spande een kort geding aan, maar hoorde vandaag dat dit geen succes heeft gehad. Volgens de rechter is de ruildeal gegaan volgens de regels en dus blijft deze staan. De proceskosten, 1.692 euro, komen voor rekening van de stichting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.