Otter na 50 jaar weer terug in de Reest

De otter is weer terug in het Reestdal rond IJhorst. Filmmateriaal van Landschap Overijssel toont dat aan.

De otter werd omstreeks 1960 voor het laatst in de Reest gezien. De afgelopen jaren hebben natuurbeheerders en het waterschap veel gedaan om de waterkwaliteit van de rivier te verbeteren. Dat beleid lijkt nu z'n vruchten af te werpen met de waarneming van een otter.

Of het om een incidentele waarneming gaat of om een otter die zich permanent in de Reest ophoudt is volgens Robert Pater moeilijk te zeggen. Pater werkt bij Landschap Overijssel en wist de otter vast te leggen met een speciale wildcamera.

Verkeer nog steeds grote bedreiging

In Nederland leven ongeveer 150 otters, waarvan het merendeel in Overijssel met als belangrijk leefgebied de Wieden-Weerribben. De otter werd 12 jaar geleden uitgezet in de Kop van Overijssel omdat het dier in 1988 in Nederland uitstierf. Belangrijke oorzaak van het uitsterven was toen het verkeer.

Het verkeer is nog steeds een grote bedreiging voor de otter. Rijkstwaterstaat en waterschap Reest en Wieden zijn daarom bezig met maatregelen, zoals faunapassages en faunarasters, om de otter veilig de snelwegen A28 en A32 te kunnen laten passeren. Wanneer die maatregelen genomen zijn, dan kunnen waarschijnlijk veel meer otters hun weg naar het Reestdal vinden.

Meer over dit onderwerp:
reest otter landschap overijssel Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren