Nieuws

Strekken...trekken...nu! Touwtrekkers maken zich op voor WK in Holten

Touwtrekvereniging OKIA oefent voor de laatste voor het WK
Touwtrekvereniging OKIA oefent voor de laatste voor het WK © RTV Oost
Twee jaar voorbereiding ging eraan vooraf, maar vanaf morgen strijden negentien landen uit de hele wereld om de wereldtitel tijdens het wereldkampioenschap touwtrekken in Holten. Een kleine sport, maar groot in het Oosten van ons land. En wist je dat touwtrekken vroeger een olympische sport was?
Wie denkt dat het WK touwtrekken in Holten een evenement in de marge is, heeft het mis. Meer dan 1200 sporters uit de hele wereld uit onder meer China, de Verenigde Staten, Engeland en Zuid-Afrika komen deze week naar het Sallandse dorp. En dat is niet voor niets. De plaatselijke touwtrekvereniging OKIA (Onze Kracht Is Achteruit) doet mee in de mondiale top.
In een weiland aan de rand van Holten is een groot evenemententerrein opgetrokken. Iedere dag tijdens het evenement, dat van 15 t/m 18 september duurt, zorgen 200 vrijwilligers ervoor dat alles op rolletjes loopt. "Het is een unieke locatie vlak naast de vakantieparken waar de sporters verblijven", zegt Marti Jansen, voorzitter van de Stichting Internationaal Touwtrekken Holten.
Touwtrekvereniging OKIA traint voor WK Tug of War

Gratis entree

Aan alles is gedacht. Zo worden er iedere dag 2500 plakken kaas en 3000 plakken vleeswaren tijdens het ontbijt geserveerd, liggen er 60 touwtrektouwen klaar op het terrein en is er een tribune voor bijna 1000 toeschouwers.
"De entree is gratis", zegt Jansen. "Veel touwtrekverenigingen zijn te vinden in het Oosten van het land, met name ook veel in de Achterhoek. Dus we hopen dat veel leden en familie komen kijken". Naast het touwtrekken is er bovendien iedere avond feest op het terrein.

Tug of War

Het touwtrekken is een eeuwenoude sport. Volgens de encyclopedie was het rond 1500 al een populair tijdverdrijf in Frankrijk. Later ook tijdens toernooien in Engeland. Van 1900 tot 1920 is touwtrekken (Tug of War in het Engels) een olympische sport geweest.
Tijdens het WK Tug of War vinden zowel de Open Club kampioenschappen als het WK voor landen plaats. Een landenteam wordt vertegenwoordigd door een club. In iedere gewichtsklasse wordt beslist via selectiewedstrijden welke club namens Nederland mee mag doen. Het Holtense OKIA vertegenwoordigd het nationale team in de gewichtsklasse Mannen 560 kg.
Wij gaan voor een medaille
Wim Marsman, coach OKIA

Niet sterk maar slim

Om zover te komen wordt er door de heren van OKIA drie keer in de week getraind. Been-, buik- en armspieren zijn belangrijk. "Maar techniek en tactiek is belangrijker", zegt coach Wim Marsman. "Je moet op het juiste moment verdedigen en op het juiste moment aanvallen. En dat moet je als team goed uitvoeren."
Bij touwtrekken is het team zo sterk als de zwakste schakel. "Je moet daarom als teamlid alles voor de ander over hebben. Dit team heeft dat. Ze zijn in en buiten de baan een hechte vriendengroep", zegt Marsman. Of ze het WK gaan winnen? "Zwitserland is een erg sterk land, maar wij hopen er dichtbij te komen. Wij gaan in ieder geval voor een medaille."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.