Nieuws

Musea in zwaar weer: "Energierekening stijgt van 115.000 naar 360.000 euro, dat is niet op te brengen"

Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Rijksmuseum Twenthe in Enschede © RTV Oost
Veel musea hebben het moeilijk. De bezoekersaantallen zitten nog niet op het niveau van voor de coronaperiode en landelijk schrijft ongeveer de helft rode cijfers. Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede kan de rode cijfers net vermijden, maar directeur Arnoud Odding maakt zich vooral zorgen over wat komen gaat. De energierekening van De Museumfabriek, het andere museum waar Odding directeur van is, stijgt volgend jaar namelijk van 115.000 euro naar 360.000 euro.
"Ik maak me daar wel ernstig zorgen over", vertelt Odding. "We zitten vast aan de stadsverwarming, maar dit soort enorme verhogingen kunnen we niet opbrengen. We zetten de verwarming deze winter wel iets lager, maar dat zal niet genoeg opleveren. We zullen met partijen in gesprek moeten hoe we dit op kunnen lossen. We kunnen dit soort gigantische bedragen ook niet bezuinigen."

Bezoekersaantallen

De Museumfabriek in Enschede, dat tot 2018 Twentse Welle heette, had al geen gemakkelijk jaar. Waar Rijksmuseum Twenthe rode cijfers net kan voorkomen, sluit De Museumfabriek met een klein tekort af.
"De bezoekersaantallen zijn nog altijd niet op het niveau van 2019, de jaren voor corona", zegt Odding. "De Museumfabriek is afhankelijk van vakantieperiodes. We hebben een extreem warme zomer gehad, dan komen families minder naar een museum. We hopen aan het eind van dit jaar op zeventig procent van het aantal bezoekers van 2019 te komen." Hetzelfde geldt voor het Herman Brood Museum in Zwolle. Toen het museum na een sluiting van een half jaar vanwege corona weer open mocht, ging het een paar maanden goed. Helaas kelderde het bezoekersaantal vervolgens om onduidelijke reden.

Minder oudere bezoekers

Bij het Rijksmuseum gaat het iets beter. Daar verwachten ze dit jaar ongeveer negentig procent van het aantal bezoekers uit 2019 te kunnen verwelkomen. Steeds meer jongeren weten de weg naar het museum te vinden, maar het valt Odding op dat vooral oudere bezoekers zich nog niet in grote getalen laten zien. "Het is moeilijk te zeggen wat de reden daarvan is. In eerste instantie was het waarschijnlijk nog de angst voor corona, maar het lijkt er ook een beetje op alsof het uitje 'even naar het museum op zondag' bij veel ouderen niet meer op het programma staat." Het oude ritme op gang brengen blijkt daarbij lastig, meldt Odding.

Gebrek aan grote tentoonstellingen

Museum Natura Docet in Denekamp heeft de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar flink zien dalen. Bestuurslid Arend Vleming wijdt dat aan het gebrek aan grote tentoonstellingen dit jaar. Vorig jaar trok bijvoorbeeld de dinotentoonstelling veel publiek. "Die tentoonstellingen hebben veel gekost en ook veel opgeleverd, maar niet heel veel extra opgeleverd", zegt Vleming. "Dit jaar hebben we niet zoiets groots gedaan omdat de financiële risico's te groot waren. Uiteindelijk komen we dit jaar op twintig procent minder bezoekers uit dan in 2019."
Het betekent rode cijfers voor Natura Docet, dat ook met angst en beven kijkt naar de dramatisch gestegen energieprijzen. "We zitten in een mooi oud pand, maar het is zeker niet optimaal duurzaam. We moeten in gesprek met de gemeente om te zien hoe we dit op kunnen lossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.