Nieuws

Tubbergse predikant: "Ook een kerk in de marge is waardevol"

Predikant Esther Scheer - Weijenberg in de Protestantse kerk van Tubbergen
Predikant Esther Scheer - Weijenberg in de Protestantse kerk van Tubbergen © Ina Brouwer
Zelfs in de marge van de samenleving kan de kerk een positie hebben die van waarde is, meent predikant Esther Scheer. Toen in Albergen onrust ontstond over de komst van een AZC in het dorp, preekte de dominee van de PKN kerk in Tubbergen die zondag over de barmhartige Samaritaan. 'Voor wie kan ik een naaste zijn', was de boodschap. Scheer: "Ik merkte dat de mensen heel aandachtig luisterden, het was alsof de woorden meer binnenkwamen dan anders."
Het sprak niet vanzelf dat Scheer op de preekstoel zich uitte over de ontstane onrust rond het asielhotel. "Mensen stelden me de vraag 'wat ga je er mee doen?'. En dat vond ik heel lastig", vertelt de predikant. "Ik houd van verbinding en dat is volgens mij ook het DNA van de kerk." Maar ze wilde ook niet op de stoel van de politiek gaan zitten.
Ze besloot te doen wat iedere zondag gebeurt in de kerk: de Bijbel openslaan. "In de Bijbel gaat het over God en over mensen, en onlosmakelijk gaat het daarmee over de relatie tussen mensen onderling." Ze vond het belangrijk om tussen alle verschillende geluiden die er te horen waren, ook het geluid van de kerk te laten horen: een boodschap van verbinding en omzien naar elkaar.

Niet in groepen denken

Haar inbreng werd opgepikt door landelijke media. "Bizar", noemt ze dat zelf. "Voor ons is die boodschap misschien vanzelfsprekend, maar dat het dan ook verder komt is wel bijzonder, ja." Voor haar is vooral van belang dat mensen niet in groepen gaan denken want ook binnen groepen zit heel veel diversiteit. En iedereen mag zijn mening uiten, zegt Scheer, al vermoedt ze dat veel mensen zich achteraf wel wat bezwaard voelen als ze zichzelf terugzagen in de media.
We leven in een verwarrende tijd. Dan moeten we niet klaar staan met goedkope antwoorden maar ruimte geven aan gesprek.
Predikant Esther Scheer
Ook zij ziet en hoort veel geluiden van onvrede, boosheid en angst in de samenleving. "We leven in een verwarrende tijd. Mensen raken hun bestaanszekerheden kwijt. En dan moeten we niet klaar staan met goedkope antwoorden maar ruimte geven aan gesprek, mensen met elkaar in gesprek brengen." Voor haar is de kerk daar een prima plek voor.

Begeleiden in zingevingsvragen

Zelf had Scheer nooit gedacht predikant te worden. "Ik dacht altijd dat ik dan moest preken en mensen moest zeggen wat ze moesten vinden", maar gaandeweg haar studie theologie veranderde dat inzicht. "Ik vind het mooi om mensen te begeleiden in zingevingsvragen. Daar denkt iedereen over na, en dat zijn niet alleen de zware vragen maar dat is ook het leven dat je meeneemt."
Zondag 18 september in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.