Nieuws

Scheidsrechter Gerard krijgt spijt: rode kaart voor Jos na 35 jaar geseponeerd

Scheidsrechter Gerard Oosterlaar heeft spijt en laat 35 jaar oude rode kaart seponeren
Scheidsrechter Gerard Oosterlaar heeft spijt en laat 35 jaar oude rode kaart seponeren © RTV Oost
Gerard Oosterlaar is inmiddels vooral bekend als helft van het duo Höllenboer, dat in de jaren 90 een nummer 1-hit scoorde met meezinger Busje Komt Zo. In een vorig leven was de geboren Luttenberger ook clubscheidsrechter bij de plaatselijke voetbalclub SDOL. Van de rode kaart die hij dorpsgenoot Jos Holtmaat destijds gaf heeft hij inmiddels zoveel spijt, dat hij hem alsnog liet seponeren door de KNVB. En dat werd gevierd.
Bij dorpshuis Elckerlyc in Luttenberg verzamelt zich woensdagavond een bonte stoet mensen. Er wordt met vlaggen gezwaaid, de plaatselijke fanfare blaast de instrumenten warm. Op het fluitsignaal van Gerard Oosterlaar zet de stoet zich in beweging. De fanfare start de Koning Voetbal Mars.
De fanfare speelt de Koning Voetbal Mars bij het mea culpa van scheidsrechter Gerard
De fanfare speelt de Koning Voetbal Mars bij het mea culpa van scheidsrechter Gerard © RTV Oost
Oosterlaar loopt er direct achter, gekleed in scheidsrechterspak, op weg naar het huis van Jos Holtmaat. De heren hebben een langlopend conflict over een rode kaart van 35 jaar geleden dat vanavond voor eens en altijd uit de wereld zal worden geholpen.

Een klassiek kelderklasse-duel

Het is een regenachtige zondagochtend, die dertiende september in 1987, als er op het tweede veld van combivereniging SDOL wordt gevoetbald. Een wedstrijd tussen het plaatselijke vijfde elftal en het zesde elftal uit Holten - een klassiek kelderklasse-duel zoals er elk weekend duizenden worden gespeeld.
Met de koploper op bezoek gaat het er, volgens scheidsrechter van dienst Gerard Oosterlaar, 'stevig aan toe'. "Ik moest meteen de wedstrijd kort houden, de tackles vlogen over en weer. Na zeven minuten trok ik mijn eerste kaart van die dag."
De ontvanger van die kaart is Jos Holtmaat, een volgens Oosterlaar niet onverdienstelijke middenvelder bij SDOL. Een kaart ontvangen wegens aanmerkingen op de leiding na een vermeende tackle, al zegt Holtmaat zich hier 'niets meer van te herinneren'. Niet verwonderlijk, want het is zijn tweede gele kaart, die hem nu al 35 jaar achtervolgt.

Met een sierlijke boog in de mais

Tijdens een scrimmage aan de zijlijn belandt de bal precies goed op een voet en vliegt met een sierlijke boog het aanpalende maisland in. Holtmaat klimt over het hek, kruipt onder het prikkeldraad door en schiet de mais in. Na een korte zoektocht loopt hij met de bal onder zijn arm richting de zijlijn om in te gooien. En dan gaat het mis.
Oosterlaar: "De ingooi was niet voor SDOL, maar voor Holten. En dat maak ik Jos ook duidelijk." Die is het daar echter niet mee eens: "Iedereen zag dat die man van Holten hem het laatst raakte. Iedereen, behalve de scheidsrechter."
Er ontstaat een korte discussie tussen beide heren, maar als de leidsman voet bij stuk houdt draait Holtmaat zich om en trapt woedend de bal terug de mais in. "Dan halen ze hem ook maar zelf op!" En toen, stelt Oosterlaar, "kon ik niets anders doen dan hem een tweede gele kaart geven, dus rood."

Rood is rood

Holtmaat weet niet wat hem overkomt: "Ik had nog nooit een rode kaart gehad, en ik voetbalde al ruim twintig jaar." Maar scheidsrechter Oosterlaar is onvermurwbaar. Ook gebruikelijke omkooptechnieken in de derde helft doen hem niet wijken van zijn standpunt.
"Hij bood me meerdere biertjes aan, maar ik was net scheidsrechter en stond op mijn strepen. Rood is rood, en zo zette ik het ook op het wedstrijdformulier." Holtmaat krijgt een boete én wordt geschorst.

Eindelijk geseponeerd

Terug naar de bonte stoet, die even langzaam als luidruchtig het Kerkpad afdaalt. Onder de arm van Oosterlaar geen bal, maar een ingelijst document. Vandaag is namelijk de heuglijke dag dat hij Holtmaat kan mededelen dat zijn strafblad, 35 jaar na dato, gezuiverd wordt. De rode kaart uit 1985 wordt alsnog geseponeerd.
"Het bleef elk jaar maar weer terug komen", vertelt Oosterlaar. "Toen ben ik toch maar eens gaan bellen met de KNVB. Die hebben mij toen een officieel document toegestuurd met de mededeling dat de rode kaart uit de archieven is verwijderd."
De vriendschap tussen Jos en Gerard is hersteld
De vriendschap tussen Jos en Gerard is hersteld © RTV Oost
Na de officiële overhandiging is Oosterlaar verlost van zijn schuldgevoel. Ook Holtmaat is opgelucht. Hij kan weer rustig slapen, wetende dat deze smet van blazoen is gepoetst. Hij vergeeft het de scheidsrechter, concludeert hij: "Maar vergeten kan ik het natuurlijk nooit."
Bekijk hier hoe scheidsrechter Gerard Oosterlaar de compleet verraste Jos Holtmaat thuis op zoekt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.