Nieuws

Scheidsrechters Leo en Willie fluiten samen hun wedstrijden in Luttenberg

Leo Oosterlaar (links) en Willie Mars fluiten samen wedstrijden in Luttenberg
Leo Oosterlaar (links) en Willie Mars fluiten samen wedstrijden in Luttenberg © Harry Hol
Het lijkt een gewone wedstrijd op een zondagmorgen in Luttenberg. Maar in plaats van één scheidsrechter, lopen er twee in het veld. Het is een creatieve oplossing van voetbalvereniging SDOL voor een nijpend tekort aan scheidsrechters.
Dat klinkt op het eerste gezicht onlogisch: voetbalclubs hebben te weinig scheidsrechters, en dan zet je er twee in het veld? Volgens voorzitter Ruud Alferink is het juist een manier om het fluiten aantrekkelijker te maken. “De twee heren zijn wat ouder, en een wedstrijd alleen fluiten is te zwaar. Nu delen ze het, en houden ze beiden een helft in de gaten.”
Volgens Leo Oosterlaar, de helft van het fluitduo, is het een leuke manier om toch nog bij de club betrokken te blijven. “Ik heb een heup uit de kom gehad, en kan nu niet het hele veld doorrennen. Toen bedachten we dat we het wel met zijn tweeën konden doen.” Hij fluit nu samen met compaan Willie Mars, en dat bevalt na drie wedstrijden erg goed. Oosterlaar: “We houden elkaar ook goed in de gaten en hebben aan één blik vaak voldoende. We hebben tot nu toe nog nergens onenigheid over gehad.”
Vier ogen zien meer dan twee
Vier ogen zien meer dan twee © Harry Hol

Dichtbij

De spelers vinden het ook een prima oplossing. René Heuven, een van hen, is blij dat er in elk geval gespeeld kan worden, want zonder scheids kan dat niet. “Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar het is dus een permanent iets. Ze zijn nu opeens wel heel snel heel dichtbij, dus je kan als speler met minder wegkomen.”

Tekort

Het idee van duo-fluiten is niet alleen bedoeld voor oudere scheidsrechters, het kan ook, hoopt Alferink, jongeren over de streep trekken om te fluiten. “Je staat er dan niet alleen voor, en de druk is dan ook een stuk minder groot. We hopen dat het mensen motiveert om mee te doen, want we hebben echt een groot tekort aan scheidsrechters.”
De KNVB vindt het allemaal tot nu toe een goed idee, zegt Alferink. “We hebben contact met hen gehad en ze volgen het met interesse. Er is ook geen spelregel die een tweede scheidsrechter verbiedt.”
Twee scheidsrechters tijdens één wedstrijd

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.