Nieuws

Supermarkt Kuinre sluit plotseling de deuren: "Drama voor het dorp"

Lege schappeen in supermarkt Centerrr in Kuinre
Lege schappeen in supermarkt Centerrr in Kuinre © RTV Oost Jolande Verheij
Schrik, verbazing en ongeloof. Klanten en medewerkers van de Centerrr in Kuinre zijn overvallen door het nieuws dat de winkel per 1 oktober dichtgaat. De eigenaar heeft laten weten dat de buurtwinkel onder meer door de hoge gasprijzen niet meer rendabel is.
"Heb je het al gehoord, de winkel gaat dicht!" Bij de ingang van de Centerrr spreken klanten elkaar aan, soms zelfs met tranen in de ogen: "Dit is echt een drama, het is het hart van het dorp."

Ongeloof

"Ik ben 87 en nu gaat de winkel dicht." Wim Boerstra kan het nog nauwelijks geloven. "Vroeger ging ik met mijn vrouw wel naar de Albert Hein in Emmeloord, maar zij is er niet meer en ik mag geen auto meer rijden. Ik heb ernstige hartklachten, ik kan toch niet naar Emmeloord met de scootmobiel?"
Vase klant Wim Boerstra bij de supermarkt in Kuinre
Vase klant Wim Boerstra bij de supermarkt in Kuinre © RTV Oost Jolande Verheij
De medewerkers zijn ook overvallen door het bericht. Ze willen liever niet in de media reageren. Ze houden voor de klanten de moed erin, en werken zo goed en zo kwaad als het gaat door tot 1 oktober, maar de voorraden worden niet meer aangevuld, dus ze moeten steeds vaker 'nee' verkopen.

Werkervaringsplaatsen

Centerrr is een keten van zeven supermarkten in Noord- en Oostnederland. De winkels zijn deels werkervaringsplaatsen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo blijven de personeelskosten laag en kan in een klein dorp toch een rendabelde supermarkt blijven, is het idee.
Maar de praktijk in Kuinre is anders: er zijn nauwelijks mensen via de gemeente Steenwijkerland aan het werk gegaan. De supermarkt draait voor een deel op vrijwilligers. Daarnaast zegt de eigenaar dat de hoge gasprijzen niet meer op te brengen zijn. Vier van de zeven filialen van Centerrr moeten daarom dicht, waaronder die in Kuinre.

Genoeg klanten

Aan de klandizie ligt het niet, verzekeren de medewerkers. De winkel loopt juist goed, zeker in de zomer met de bootjesmensen, maar ook buiten het seizoen weten genoeg klanten de winkel te vinden. In kleinere kernen sluiten winkels vaak uit gebrek aan klanten maar de Centerrr in Kuinre wordt juist omarmd door de dorpelingen.
Ik heb hartklachten, ik kan toch niet naar Emmeloord met de scootmobiel?
klant Wim Boerstra
Voor de medewerkers en klanten is nog veel onduidelijk, ze weten alleen dat de winkeleigenaar per 1 oktober de stekker uit de winkel trekt. In de winkel zijn ook een servicepunt van PostNL, een oplaadautomaat voor het openbaar vervoer, en een medicijnafgiftepunt. Allemaal belangrijke voorzieningen voor het dorp. Wat daarmee gebeurt na 1 oktober is nog niet bekend.

Slager

Ook slager André Mulder heeft zijn winkel en bedrijf in hetzelfde pand. De sluiting van de supermarkt is mogelijk ook voor hem de doodsteek: "We blijven open voor onze klanten. maar als ze naar andere supermarkten moeten voor de boodschappen nemen ze daar ook gelijk vlees mee. We doen ook wel catering en leveren aan horeca, maar de winkel is onmisbaar voor ons."
André hoopt nog wel op een doorstart: 'Ik weet dat er na de vorige overname twee jaar geleden wel meer gegadigden waren, hopelijk springt één van hun er alsnog in. Maar dan moeten ze wel snel zijn, hoe langer het duurt, hoe groter de schade en hoe kleiner de kans dat je het weer op kunt bouwen."

Doorstart?

Plaatselijk Belang Kuinre maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid als er geen supermarkt meer is in het dorp. Donderdag is er overleg met de eigenaar van het pand, om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een doorstart van de winkel. Maar het is wel kort dag, voor het personeel en vrijwilligers gaat de stekker er per 1 oktober uit.
Inwoners van Kuinre schrikken van plotselinge sluiting van de supermarkt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.