Nieuws

MST niet goed op de hoogte van betalingen aan cardiologen door medische bedrijven

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede
Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede © RTV Oost / Wouter de Wilde
Cardiologen van het MST in Enschede werden gesponsord door medische bedrijven, zonder dat het ziekenhuis daarvan volledig op de hoogte was. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Artsen moeten voor betalingen eerst toestemming vragen aan het ziekenhuisbestuur om belangenverstrengeling te voorkomen.
Cardiologen kregen volgens NOS in totaal 2,1 miljoen euro sponsorgeld. Betalingen zijn niet ongewoon, schrijft NOS. Medische bedrijven sponsoren regelmatig specialisten om bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren. Dat is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden, om het risico op beïnvloeding of zelfs omkoping zo klein mogelijk te maken.

Geld kwam in stichting

Zo moet iedere betaling van een leverancier van medische hulpmiddelen vooraf goedgekeurd worden door het ziekenhuis waar de specialist werkt. Dat is belangrijk, omdat artsen ook meebeslissen over bijvoorbeeld pacemakers en stents die ze bij patiënten gebruiken. Bij de voorkeuren van de arts mogen sponsorbetalingen van bedrijven geen rol spelen.
Het is vooralsnog niet duidelijk hoeveel geld is betaald zonder dat het MST daarvan wist. Volgens een woordvoerder van het MST kwam het geld terecht in een stichting. "Het bestuur van die stichting bestaat uit zes personen, vier cardiologen en twee hartchirurgen, die om de vijf jaar wisselen. Fondsenwerving en financiële afhandeling doet de stichting zelfstandig."

Onderzoek

"Toetsing is daarbij belangrijk, vertrouwen ook. De Raad van Bestuur acht de risico’s klein, maar laat desondanks een audit uitvoeren naar vergoedingen voor wetenschap. Dat gebeurt MST breed, niet specifiek voor cardiologie."
MST zegt dat het dit geld onder meer gebruikt voor specialistische vervolgopleidingen waar anders geen financiering voor beschikbaar is. "En het is ook niet toegestaan deze activiteiten uit maatschappelijk zorggeld te betalen."
De Raad van Bestuur van het MST zegt voortaan afspraken te maken over het vooraf toestemming geven op donaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.