Nieuws

Grote zorgen bij voedselbanken: "Zoveel mensen niet eerder gehad"

Henny Ganseman van Voedselbank Almelo
Henny Ganseman van Voedselbank Almelo © RTV Oost / Teun van der Velden
Voedselbanken staat het water aan de lippen door de grote toestroom van nieuwe 'klanten', zo stelt voorzitter Henny Ganseman van de voedselbank in Almelo. "Wij kunnen het nog aan, maar dat is niet overal zo."
Stijgende energietarieven, dure benzine en steeds maar hogere prijzen in de supermarkt. Voor een grote groep mensen wordt het teveel; ze komen nauwelijks meer rond. En dus heeft de voedselbank het ontzettend druk. Er kloppen steeds meer mensen aan. In Almelo hebben ze nog nooit zoveel 'klanten' gehad.

'Nog nooit gezien'

"Twee weken geleden klopten hier zo'n vijftien nieuwe gezinnen aan", vervolgt Ganseman. "Maar afgelopen week waren dat er 25 in drie dagen. Dat hebben we nog nooit gezien."
We gaan onze maximale capaciteit waarschijnlijk bereiken
Henny Ganseman, voorzitter Voedselbank Almelo
Die toename heeft meerdere oorzaken. "De belangrijkste is natuurlijk de steeds groter wordende groep mensen die niet meer rond kan komen doordat alles duurder wordt. Maar we hebben zelf daarom in Nederland de drempel bij de voedselbank verlaagd. Waar je eerst maximaal 250 euro per maand over mocht houden als alleenstaande om hier aan te mogen kloppen, is dat nu maximaal 300 euro geworden."
Steeds meer gezinnen kloppen aan bij de voedselbank

Eerst een pakket, dan controle

En vooruitlopend op de stijgende aanvragen is de Voedselbank Almelo in maart van dit jaar van start gegaan met een pilot voor een snelle aanmelding van gezinnen die het ineens niet meer redden om rond te komen, namelijk de ‘Intake Light’. "Hierbij kan een gezin eenmalig een beroep doen op een volwaardig pakket voor de duur van vier opeenvolgende weken. Slechts enkele gegevens zoals naam, woonadres, telefoonnummer en het aantal gezinsleden is nodig voor de aanvraag."
Je ziet nu al dat buiten Overijssel voedselbanken gewoon vol zitten
Henny Ganseman, voorzitter Voedselbank Almelo
En die pilot bleek succesvol. "Dat werkt echt. Voor de mensen, maar ook voor ons als organisatie. Waar je voorheen hier met allerlei papierwerk naartoe moest komen voor een intake, kan je nu direct een voedselpakket krijgen. Binnen een aantal weken controleren we dan of je daadwerkelijk recht hebt op onze hulp en dus mag blijven."
Zo wil de voedselbank voorkomen dat mensen te lang moeten wachten op hun eerste pakket, maar ook de eigen intakemedewerkers ontlasten. Ganseman: "We verspreiden de druk nu een beetje voor onze medewerkers. Soms heb je veel mensen die zich in dezelfde periode melden, waardoor er een piek ontstaat. Nu kunnen we dat op deze manier uitsmeren en ook nog eens de mensen snel een pakket geven."
Eerst een pakket, dan pas controle bij de voedselbank

'Voedselbanken vol'

Toch heeft de voedselbank in Almelo niet onbeperkte capaciteit. "We gaan nu richting de driehonderd klanten. Dat is ook onze maximale capaciteit en ik denk dat we dat voor de jaarwisseling nog gaan bereiken. Als we daar overheen gaan? Dan moeten we creatief zijn", lacht Ganseman. "Dan hebben we echt meer vrijwilligers nodig. En ook geld."
Want, zo stelt Ganseman, de nood kan hoog worden. "Je ziet nu al dat buiten Overijssel voedselbanken gewoon vol zitten. Dat is een scenario dat je te allen tijde wil voorkomen. Want je wil iedereen kunnen helpen. Maar dan moeten er wel concrete oplossingen komen. Wie weet helpt het energieplafond dat door het kabinet ingesteld wordt, maar ik ben bang dat het aantal klanten voorlopig nog blijft stijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.