Nieuws

Landschap Overijssel portretteert zeven voorbeeldboeren

Rob Kleinlangevelsloo is één van de zeven voorbeeldboeren volgens Landschap Overijssel
Rob Kleinlangevelsloo is één van de zeven voorbeeldboeren volgens Landschap Overijssel © Jauke Boerdam
Zeven boeren die op hun eigen manier samenwerken met de natuur moeten een inspiratiebron zijn voor andere boeren. Dat is het doel van de zeven minikronieken, oftewel portretten die op dit moment gemaakt worden.
"Ik ben voorbeeldboer, omdat ik biologisch werk, waarbij de natuur zo min mogelijk schade ondervindt. Dat geeft ons een kick. Helemaal als dat betekent dat er ook een goede toekomst voor mijn bedrijf is en mijn kinderen het kunnen voort zetten, als ze dat willen."
Rob Kleinlangevelsloo uit Raalte is één van de boeren die nu door een cameravrouw wordt gevolgd. "Ze filmt bij het melken, bij het werk. Eigenlijk doe ik gewoon alsof ze er niet is."
Rob Kleinlangevelsloo is voorbeeldboer voor Landschap Overijssel

Minikronieken

De cameravrouw is cursist bij Minikronieken. Daar leert Stefanie Bos hoe ze moet filmen, monteren en het verhaal mooi in beeld kan brengen. "Normaal ben ik projectleider bij LTO, dus ik weet goed wat er speelt. Ik vind het belangrijk dat deze verhalen verteld worden, want ik lees op internet eigenlijk alleen maar negatieve dingen over boeren. En ook in mijn omgeving weten mensen eigenlijk niet precies hoe het werkt op de boerderij. Ik hoop dan ook dat LTO ook iets met deze filmpjes gaat doen."

Historie

Het bedrijf van Kleinlangevelsloo heet 'supermarkt in het bos' en er lopen kippen, koeien, schapen en een paar kleine varkens. "Mijn vader was geen biologisch boer. Hij werd ernstig ziek en kon de boerderij niet voortzetten. Ik zal nooit vergeten dat de koeien weg gingen. Ik was nog te jong om het over te nemen, toen mijn vader was gestorven." Samen met Landschap Overijssel onderzoekt hij de geschiedenis van de plek en wordt er gekeken naar welke natuurlijke landschapselementen er zijn. "Toen ik besloot toch boer te worden, wilde ik gelijk al biologische boeren. Ook al was mijn vader een gangbaar veehouder."

Voorbeelden

Cecile Bögers van Landschap Overijssel is erg gecharmeerd van deze plek. "Hier staan nog houtwallen en een singel en de boerin verkoopt in de boerderijwinkel op het erf allerlei biologische producten." Elke boer die gekozen is om te portretteren heeft iets bijzonders. "Ze zijn niet allemaal biologisch, maar hopelijk kunnen ze wel een voorbeeld zijn voor boeren die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken door meer met de natuur te werken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.