Nieuws

Asfaltcentrale Deventer wil uitstel, omwonenden willen schone lucht

De asfaltcentrale Asfalt Nu in Deventer
De asfaltcentrale Asfalt Nu in Deventer © RTV oost
De asfaltcentrale in Deventer wil langer de tijd krijgen om aan de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen te voldoen. Asfalt Nu is de bouw van een zuiveringsinstallatie aan het voorbereiden. Totdat die werkt kan het bedrijf niet voldoen aan de wettelijke normen. Omwonenden zijn argwanend, bleek gisteravond tijdens een informatieavond.
De informatieavond was georganiseerd door Asfalt Nu, naar aanleiding van de onrust in de wijken rondom het industrieterrein waarop de asfaltcentrale is gevestigd. Uit metingen van de Omgevingsdienst IJsselland is gebleken dat de fabriek teveel benzeen en PAK's uitstoot. Die stoffen kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid en omwonenden zijn daar gefrustreerd over.

Bagatelliseren

Die frustraties zijn volgens hen veroorzaakt omdat de GGD en de gemeente de problemen met de asfaltcentrale lijken te bagatelliseren.
Charlotte Leenen vindt dat ook: "Ik ben eigenlijk best teleurgesteld door het verhaal, zowel van Asfalt Nu als van de gemeente en de GGD. Vooral die overheidsdiensten hielden een verhaal waarin min of meer werd gesteld dat de asfaltcentrale één van de vele vervuilers is, dat het allemaal wel mee valt en dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Eigenlijk is mijn vertrouwen in de overheid hierdoor nog verder onderuit gehaald."
Informatie avond van Asfalt Nu in Deventer
Informatie avond van Asfalt Nu in Deventer © RTV Oost

Weinig op de grond

Een medewerker van de GGD liet in een presentatie zien waarom zij denkt dat de verhoogde uitstoot bij de schoorsteen van de asfaltcentrale geen noemenswaardige effecten heeft voor de leefomgeving. Als de schadelijke stoffen uit de schoorsteen zich door de lucht verspreiden komt daarvan hoegenaamd weinig op de grond terecht. Om die reden is er ook nooit een meting uitgevoerd.
"Ja ik verbaas me wel over het feit dat al in 2016 de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen zijn aangescherpt", zegt een andere omwonende die naar de informatie avond is gekomen. "Dat we nu nog aan het steggelen zijn over hoe we die normen moeten handhaven, dat is wel bijzonder."

Strengere normen

De GGD en de Omgevingsdienst hebben uitgelegd dat een strenger beleid ervoor heeft gezorgd dat pas enkele jaren geleden duidelijk is geworden welke stoffen een asfaltcentrale precies uitstoot. Directeur Oosting van Asfalt Nu zegt dat dat de reden is dat men nu druk is met onderzoeken hoe die stoffen afgevangen kunnen worden. "Dat neemt een langere tijd in beslag dan ikzelf ook had gedacht maar we zijn er druk mee bezig."
Na afloop staat een groepje omwonenden na te praten. "Best vaak heb ik gedacht een klacht in te moeten dienen maar het is nog niet zo makkelijk om erachter te komen waar en hoe dat moet", zegt één van hen. Deze avond heeft voor dit groepje in ieder geval meer duidelijkheid gebracht. "Ik wist eigenlijk niet veel van wat zich op die asfaltcentrale afspeelt maar ik ruik het natuurlijk wel regelmatig, dus ik wil nu ook wel op de hoogte gehouden worden van hoe het verder gaat hier in Deventer."

Nieuwe zuiveringsinstallatie

Directeur Diederik Oosting van Asfalt Nu denkt in het voorjaar een nieuwe zuiveringsinstallatie op te kunnen starten. Daarmee zouden de problemen verleden tijd moeten zijn omdat die installatie de uitstoot terugbrengt tot ver onder de vergunde normen. Hij hoopt dat de gemeente en de Omgevingsdienst IJsselland zijn bedrijf die tijd gunnen.
"In de tussentijd draaien we het asfalt langzamer en daarmee is het al minder vervuilend dan voorheen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.