Nieuws

Holten trekt een goed georganiseerd WK touwtrekken uit de klei

Wie trekt er aan het langste eind tijdens het WK touwtrekken in Holten?
Wie trekt er aan het langste eind tijdens het WK touwtrekken in Holten? © RTV Oost
Alles in Holten draait deze dagen om spierbundels, uithoudingsvermogen en tactiek tijdens het WK Tug of War, oftewel het wereldkampioenschap touwtrekken. Negentien landen staan aan de start tijdens de Open Club kampioenschappen en de landenwedstrijden. Deelnemers zijn zeer goed te spreken over de organisatie door de Holtenaren.
Met 1.200 touwtrekkers en een paar honderd man delegatie en vrijwilligers is het WK met recht een groot toernooi te noemen. Voor alle deelnemers is accommodatie geregeld. Maar er staan ook tenten waar 600 personen tegelijkertijd kunnen ontbijten en dineren.
De tribunes zijn dan ook goed gevuld. Deelnemers die bijvoorbeeld later in actie komen kijken naar de wedstrijden die op een aantal velden tegelijkertijd gespeeld worden.

Achteruit

Lag het veld op de eerste ochtend om half tien er nog als een biljartlaken bij, even later is dat veranderd in een groot aantal moddersporen die de touwtrekkers achterlaten.
En dat komt niet in de laatste plaats door datgene waar het spelletje uiteindelijk om draait. Want touwtrekken is de enige sport ter wereld waarbij je achteruit moet om te winnen. En dat laat diepe kuilen achter door de speciale kisten met lood die de trekkers aan hun voeten hebben.
Wie trekt er aan het langste eind tijdens WK touwtrekken?

Engeland

Sporters uit de hele wereld zijn naar Holten gekomen om te winnen. Zo ook Thomas Knott. Hij trekt voor de clubs Lincoln en Felton Eccles. Bovendien staat hij als reserve voor het landenteam van Engeland in de MIX 580. "In Engeland is het een grote sport, vooral op het platteland", zegt Knott. En dat is hier in Nederland ook het geval. "Het is een geweldige sfeer hier. Ze zijn hier in Holten heel gastvrij. En zeker na de coronapandemie is het weer heel leuk om wedstrijden te spelen", zegt Knott.
Jeroen Buis uit Wijhe doet ook mee met zijn team. "Wij hebben ons ingeschreven bij de Open Club kampioenschappen omdat het kan. Wij zijn een gezelligheidsclubje. Wij verwachten ergens in de onderste helft te eindigen", zegt Buis.

'Kippenvel'

Bij de organiserende Holtense club OKIA (Onze Kracht Is Achteruit) slaan ze het toernooi met een glimlach van oor tot oor gaande. "Nu het begonnen is en ik zie wat voor sfeer hier hangt, word ik blij. Het is weer een ouderwets weerzien met allerlei mensen uit deze wereld. Als één grote familie. Dit is echt wel een kippenvelgevoel", zegt OKIA-trainer Herman Brinks.
Voor de junioren van OKIA loopt het WK helaas uit op een deceptie. Na het winnen van het NK hoopten ze op een mooie uitslag. Helaas gooiden meerdere blessures roet in het eten. Een topnotering raakte hierdoor uit het zicht. Maar niet te lang getreurd. In andere klassen maakt de club ook nog kansen. Met als hoogtepunt het team dat op zaterdag namens Nederland uitkomt in de klasse M560.
Het WK touwtrekken 'Tug of War' 2022 duurt nog tot en met zondag 18 september aan de Landuwerweg in Holten. Toegang is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.