nieuws

Een paasvuur organiseren in Rijsen-Holten is een enorme papierwinkel

Je moet bijna een professioneel evenementenorganisator zijn om een paasvuur te mogen bouwen. Tegenwoordig wordt er zoveel papierwerk gevraagd dat er bijna geen sprake meer is van zomaar even een buurtfeestje organiseren.
De gemeente Rijssen-Holten houdt al jaren streng toezicht op de organisatie van de paasboakes. Het gaat dan al lang niet meer alleen om de brandveiligheidseisen voor de constructie van de houtstapel. Er komen zoveel mensen op de paasvuren af, dat er ook een evenementenvergunning nodig is.
De grootste paasvuren van Nederland worden georganiseerd in Holten. Het grootste paasvuur ooit is in 2012 gebouwd in buurtschap Espelo. Een cameraman van RTV Oost werd toen geraakt door een losschietende staalkabel en liep daarbij ernstig letsel op. Sindsdien wordt er nog strenger gecontroleerd op de regels.

'Zestig jaar jaar ervaring'

De gemeente Rijssen-Holten begeleidt de organisatie van paasvuren in de gemeente al maanden van te voren. Medewerkers van de gemeente helpen bij de aanvraag van de juiste vergunningen en rijden regelmatig even langs om de bouw in de gaten te houden. De brandweer controleert op de ligging, hoogte en afstand tot het publiek van het vreugdevuur.
De samenwerking met de bouwers loopt goed, maar ze vinden het soms lastig om telkens weer de hele papierwinkel opnieuw te moeten doorlopen. "Wij hebben al zestig jaar ervaring in het bouwen en organiseren van paasvuren, dus wij weten best wel wat wel en wat niet kan. Aan de andere kant is het goed dat er iemand over de schouder meekijkt of alles wel veilig is", zegt Arjan Stevens van het paasvuur in Espelo.
Volgens de gemeente Rijssen-Holten is het zeker niet de bedoeling om de boakebouwers het plezier te ontnemen. "Het bouwen en het aansteken van de houtstapel is een sociale happening. Ook al zijn de eisen strenger geworden, een traditie als het paasvuur is erg belangrijk voor de samenleving hier", aldus de gemeente.
De paasvuren in Holten en Rijssen worden 's avonds op eerste paasdag aangestoken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.