Nieuws

Verhuiskosten bibliotheek in Enschede rijzen de pan uit, gemeente ontbindt contract

Een ontwerp van de 'Huiskamer van de stad'
Een ontwerp van de 'Huiskamer van de stad' © AatVos & Mars interieurarchitecten
Het bouwcontract voor de verhuizing van de Centrale Bibliotheek in Enschede is ontbonden. Door de gestegen bouwkosten zijn de gemeente en de aannemer er gezamenlijk niet uitgekomen. Het gaat om een stijging van 'tientallen procenten' op het budget van ruim 13 miljoen euro. De ontbinding van het contract houdt in dat de verhuizing van de bieb van de Pijpenstraat naar het Muziekkwartier aan het Wilminkplein op zijn minst enkele maanden vertraging oploopt.
De bedoeling is dat de bibliotheek een plek krijgt in het pand van het Wilminktheater, poppodium Metropool en Kunstenschool Kaliber. Samen vormen de vier organisaties straks de 'Huiskamer van de Stad'. Een ambitieus plan, waarvoor er een flinke verbouwing moet plaatshebben.
Daarvoor was in een eerder stadium al een aannemer uitgekozen. Maar het project dat was begroot op ruim 13 miljoen euro, kan niet meer uit. De 'offerte' wijkt zo ver af van het budget, dat de gemeente het niet meer verantwoord vindt.

Tientallen procenten

Verrassend is de forse overschrijding van het budget niet. Nadat in een eerder stadium een aannemer is uitgekozen, zijn de voorbeeldschetsen uitgewerkt tot concrete ontwerpen en bijbehorende kosten. Gedurende dat proces zijn de bouwkosten als gevolg van de hoge inflatie, energieprijzen en schaarste aan grondstoffen en onderdelen enorm gestegen. En volgens wethouder Jeroen Diepemaat ligt de focus bij de Huiskamer van de Stad op het zorgvuldig omgaan met de budgetten.
"Een prijsstijging in deze orde van grootte vinden we onverantwoord", aldus Diepemaat. Over exacte bedragen wil hij gezien de onderhandelingspositie niet te diep ingaan. "Maar we hebben het hier over een stijging van tientallen procenten." Een grove schatting op basis van dat uitgangspunt leert dat het om enkele miljoenen euro's moet gaan.
Uitstel is geen optie. We geloven nog steeds in dit concept. En voor de bieb zit er ook druk op de ketel
Jeroen Diepemaat, VVD-wethouder in Enschede
De gemeente Enschede en de aannemer komen er samen niet uit en hebben besloten om het contract voor de Huiskamer van de Stad te ontbinden. Simpel gezegd: het college denkt dat een andere aannemer de verbouwing tegen lagere kosten kan uitvoeren.
De komende maanden wordt er opnieuw een Europese aanbesteding opgestart om een aannemer te vinden. Omdat er al een definitief ontwerp is opgesteld, verwacht de gemeente dat er snel duidelijkheid is en er begin 2023 een nieuwe partij kan worden aangewezen.

Eisenpakket blijft hetzelfde

Het uitgangspunt in de zoektocht naar een nieuwe aannemer blijft het budget van 13 miljoen euro. "In principe hanteren we dezelfde kaders", aldus wethouder Diepemaat. Er is kritisch gekeken naar het eisenpakket, maar een veel sobere invulling van de Huiskamer van de Stad heeft niet de voorkeur. Kan het dan überhaupt wel uit? "De gestegen prijzen blijven een zorg", aldus Diepemaat.
Dat de gemeenteraad in een later stadium alsnog om een verhoging van het budget wordt gevraagd, is dus aannemelijk. Maar het college wil de kostenstijging met de nieuwe aanbesteding dus zoveel mogelijk beperken. Of er ooit is nagedacht over de optie om de verhuizing af te blazen of voor onbepaalde tijd uit te stellen? "Nee", zegt Diepemaat resoluut. "We geloven nog steeds in dit concept. En voor de bieb zit er ook druk op de ketel. Op de huidige locatie zal een keer iets gebeuren." Het pand aan de Pijpenstraat wordt mogelijk indirect meegenomen in de ontwikkelingen rondom het bouwplan Kop Boulevard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.