Nieuws

Dimitri van Dillen overwon kanker en maakt nu grote kans op titel Leraar van het Jaar

Dimitri van Dillen met een bril voor virtual reality, wat hij gebruikt in zijn lessen
Dimitri van Dillen met een bril voor virtual reality, wat hij gebruikt in zijn lessen © ROC van Twente
Hij leed aan kanker, herstelde en begon in 2009 als leraar. Nu maakt hij als enige Overijsselaar een grote kans op de titel Leraar van het Jaar. We hebben het over de 41-jarige Hengeloër Dimitri van Dillen, docent op het ROC van Twente in Hengelo. "Genomineerd zijn voelt als de kers op de taart."
"Ik heb geen last meer van kanker", begint Van Dillen. Op 28-jarige leeftijd kreeg hij de diagnose van deze ziekte. Nadat hij hersteld was, vroeg hij zich af wat hij nog wilde in het leven. Van Dillen koos voor het onderwijs. Eerst gaf hij als consultant organisatie adviezen in het particulier onderwijs, daarna maakte hij de overstap naar docent. De inwoner van Hengelo geeft tegenwoordig de vakken Loopbaan en Burgerschap, Nederlands en ICT.

Taart op kantoor

In totaal zijn er vier categorieën, Van Dillen maakt kans op de titel in de categorie MBO. De verkiezing begon voor de Hengeloër met een belletje van de winnares van vorig jaar. Van Dillen: "Ze zei: ik mag je feliciteren. Uit de vele aanmeldingen was een top tien gekomen. Het overviel me een beetje; er werd niet verteld door wie ik genomineerd was. Een week later kreeg ik taart bezorgd op kantoor."
De nominatie overviel me een beetje
Dimitri van Dillen, docent ROC van Twente in Hengelo
Inmiddels is Van Dillen weer een ronde verder, waarmee hij in de top drie staat. De grote vraag is natuurlijk: wat maakt hem zo'n goede leraar? Zelf benadrukt hij dat zijn collega's een hoofdrol spelen. "Als ik niet in zo'n inspirerend team zou werken, dan was ik ook niet zover gekomen in de verkiezing. Ik krijg van de directeur alle ruimte om dingen te doen. Ik cijfer mezelf graag weg."

Technologieën

Van Dillen is kartrekker bij het ROC als het gaat om het toepassen van technologieën. "Je kan uit een boek leren hoe je een verdachte klant in een winkel kan herkennen, maar met techniek kan je zo'n situatie ook daadwerkelijk laten zien", zegt Van Dillen, die in coronatijd een website maakte voor collega's.
Hierop staan onder meer tips hoe je het best les kan geven tijdens een lockdown. Docenten van buiten het ROC in Hengelo weten de site ook te vinden, zegt Van Dillen, terwijl hij de bezoekerscijfers erbij pakt. "Vorig jaar hebben 168.000 mensen de site bezocht en de afgelopen twee weken 3.200. Dat zijn mooie aantallen."
Dimitri heeft binnen twee seconden een les van mij omgegooid
Melanie Veltman, docent ROC van Twente in Hengelo
Ook Melanie Veltman, collega van Van Dillen, gebruikte de site. De docent Detailhandel werkt ongeveer negen jaar samen met Van Dillen in Hengelo en vindt dat dat prettig verloopt. "Als ik leerlingen niet meer bereik, probeer ik een andere manier van lesgeven te vinden. Dimitri helpt hierbij. Hij heeft binnen twee seconden een les omgegooid en vertelt hoe ik het ook kan aanpakken."

Bescheiden

Op 5 oktober wordt bekend of Van Dillen de verkiezing heeft gewonnen. "Collega's vroegen al hoe ik 'in de wedstrijd zit', maar het voelt niet als een wedstrijd. Als een ander wint, dan heb ik daar vrede mee. Twintig collega's en familieleden gaan mee naar de verkiezing, we maken er in ieder geval een mooie dag van."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.