Nieuws

Pure Energie wil meewerken aan noodfonds voor torenhoge energieprijzen

Pure Energie wil meewerken aan noodfonds torenhoge energieprijzen
Pure Energie wil meewerken aan noodfonds torenhoge energieprijzen © ANP / Robin Utrecht
Pure Energie is bereid mee denken in het realiseren van een noodfonds voor huishoudens die de torenhoge energieprijzen niet meer kunnen betalen. Het Enschedese energiebedrijf, dat groene stroom levert uit wind- en zonne-energie, wil best een deel van de eigen winsten afstaan om klanten te helpen die dreigen te worden afgesloten van energie.
"Wij vinden dat iedereen moet kunnen blijven koken en stoken en de energie moet kunnen afnemen die daarvoor nodig is", luidt het statement van Pure Energie-woordvoerder Hans Bellert.

Ingrijpen op energiemarkt

Door de stijgende energieprijzen wordt de kans steeds groter dat miljoenen huishoudens straks de rekeningen niet meer kunnen betalen. En zelfs worden afgesloten van gas en licht. Daarom grijpt de Europese Commissie in op de energiemarkt.
De winst van elektriciteitsproducenten die niet afhankelijk zijn van gasprijzen wordt beperkt. Ze moeten extra belasting over de winst gaan betalen. Het gaat dan om een derde van de winst die ze moeten afdragen. De maatregel geldt vooral voor producenten van duurzame elektriciteit uit zonne- en windenenergie en producenten van kernenergie.

Gekoppeld aan gasprijs

Pure Energie uit Enschede krijgt daar ook mee te maken. Desgevraagd laat Bellert weten dat Pure Energie niet tegen het afromen van hoge energiewinsten is die het bedrijf maakt. "We hebben er niet zelf voor gekozen om deze hoge winsten te maken. Dat was niet ons doel. Maar het is nu eenmaal zo dat de stroomprijs direct is gekoppeld aan de gasprijs en dat we daarop meeliften. Deze bijvangst mag wat Pure Energie betreft best worden gebruikt voor het instellen van een noodfonds om mensen te helpen die het niet meer kunnen betalen."
Hoe en in welke vorm dat 'afromen' moet gebeuren laat Pure Energie in eerste instantie over aan minister Schouten van Armoede die met een voorstel voor een noodfonds moet komen. "Pure Energie wil daar tot op zekere hoogte aan kunnen meewerken", zegt Bellert. "Maar op voorwaarde dat we een aanvaardbaar deel van onze winsten kunnen blijven gebruiken voor onze bedrijfsvoering."

Zelfredzaamheid belangrijk

Bellert wijst erop dat het belangrijk is dat Pure Energie zich staande weet te houden op de duurzame energiemarkt en met het oog op de toekomst ook moet kunnen uitbreiden. "Dat is in ieders belang. Want niet alleen levert Pure Energie stroom zonder CO2-uitstoot, dus goed voor het milieu, maar we bewegen ons ook op een energiemarkt waarbij zelfredzaamheid steeds belangrijker is. Dan ben je niet afhankelijk van energieleveranciers uit het buitenland met torenhoge energieprijzen tot gevolg."

Prijsplafond voor stroom

Om de stijgende energieprijzen in bedwang te houden is Pure Energie ook niet tegen een voorgesteld prijsplafond van 180 euro per megawatt uur. "Daar kunnen wij goed mee leven", aldus Bellert. Hoe andere energiebedrijven daarin staan weet hij niet. "Of een prijsplafond breed gedragen wordt? Ik kan niet voor andere bedrijven spreken, maar wij kunnen er mee vooruit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.