Nieuws

Zwolle verrast door kabinet: stad vangt vanavond vluchtelingen op in IJsselhallen

Militairen helpen bij klaarmaken van IJsselhallen voor opvang asielzoekers
Militairen helpen bij klaarmaken van IJsselhallen voor opvang asielzoekers © Persbureau Noord Oost Nedeland
Zwolle vangt vanavond een groep van zo'n 170 vluchtelingen op in de IJsselhallen. Het kabinet deed vanmiddag een dringend beroep op Zwolle om de komende vier nachten crisisnoodopvang te organiseren.
"De plotselinge komst van deze groep vluchtelingen verrast ons en uiteraard de bewoners in de directe omgeving, dat begrijp ik heel goed", laat burgemeester Peter Snijders weten. "Maar Zwolle is een stad waar we altijd klaar staan om hulp te bieden aan mensen in nood.
Omdat de nood hoog is en Zwolle vanmiddag pas ingelicht is, moest er snel gehandeld worden in de provinciehoofdstad. Snijders: "Daardoor konden we als gemeente niet de omgeving tijdig informeren en meenemen zoals we dat normaal zouden doen."
Goederen worden binnengebracht door het Rode Kruis
Goederen worden binnengebracht door het Rode Kruis © Persbureau Noord Oost Nederland

Vier nachten

De opvang in de IJsselhallen is bedoeld om de mensen even op adem te laten komen voordat ze de asielprocedure in gaan. Ze worden daar voor de duur van vier nachten opgevangen.
Het is onduidelijk hoe groot de groep vluchtelingen is die vanavond in Zwolle aankomt. "Dat weten wij ook niet", zegt woordvoerster Karin Obdeijn van de gemeente Zwolle. "Het ligt eraan hoeveel er in Ter Apel op de bus stappen. Ik verwacht wel dat het meer dan één bus is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.