Nieuws

Pride fototentoonstelling 'The unseen' geeft ongeziene LHBTI'ers een podium

Tien zuilen met foto’s bepalen vanaf afgelopen vrijdag het straatbeeld op het Rodetorenplein in Zwolle. Sinds afgelopen week is daar de ‘Pride Photo 2022’ geopend. Wethouder van diversiteit en inclusie Dorrit de Jong leidt ons rond over de tentoonstelling met dit jaar als thema ‘The unseen’.
In totaal zijn twintig afbeeldingen verspreid over tien zuilen. Verhalen van over heel de wereld zijn te zien op de foto’s. Van Palestijnse homo jongeren tot Thaise transgenders. Maar ook foto’s van Nederlandse lhbti’ers, zoals een foto van acht lhbti-ouderen die wonen in een zorginstelling in Amsterdam.

Inclusie

“We vinden het belangrijk om te laten zien dat we een inclusieve stad zijn waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ook degene die niet altijd zichtbaar is, willen we laten zien”, zegt De Jong.

Bekladding

In de expositie is een zuil te zien met vijf foto’s van een transgender man uit Nederland. Op één van de foto’s is zijn geslachtsdeel te zien. “Hij wilde zo afgebeeld worden, omdat mensen hem vaak vragen hoe zijn geslachtsdeel eruitziet. Mensen stellen dus vragen die heel erg persoonlijk zijn, alsof er geen grens is. Toen zij hij: ‘als mensen dan zo nieuwsgierig zijn en mij op zo’n manier benaderen, laat het dan ook maar gewoon zien in deze fototentoonstelling’", zegt de wethouder.
Op andere plekken in Nederland is de foto beklad, tot drie keer toe. Toen dit gebeurde maakte de kunstenaar een bijzondere beslissing. Hij liet de bekladde foto van de transgender man opnieuw afdrukken inclusief de bekladdingen. “Dit om het gesprek aan te gaan over waar de grenzen liggen van wat je mag laten zien. Waarom is dit wat we niet willen zien, maar wel naar vragen?” De bekladding en de daarbij komende vernieuwde druk van de print is nu onderdeel geworden van het kunstproject.
Bekladde foto transgender man
Bekladde foto transgender man © RTV Oost

Emancipatie

“Helaas is zo’n tentoonstelling nog nodig voor de emancipatie. We zien gelukkig wel verbetering, maar uit onderzoek blijkt dat lhbti’ers zich niet altijd vrij voelen om daar voor uit te komen."
Zo is het volgens de wethouder vaak nog lastig voor jongeren om op school en bij sportverenigingen uit de kast te komen. Ook kampen transgenders vaker met suïcidale gedachten dan gemiddeld.

Lhbti-agenda

In de door de gemeente gemaakte lhbti-agenda staan programma’s voor scholen en sportverenigingen. Deze moeten ervoor zorgen dat het gesprek over dit onderwerp tot stand komt onder jongeren. “Ook rolmodellen helpen met de emancipatie. Mensen die zich uitspreken zoals die scheidsrechter uit Zwolle die zegt: ‘Ik werk in het voetbal, en ja, ik ben homoseksueel’. Ik hoop dat dat heel veel mensen helpt om uit de kast te komen, waar ze dat nog niet durven”.

Toekomst

De gemeente Zwolle is al sinds 2009 een regenbooggemeente. Een regenbooggemeente is een gemeente die zich inzet en beleid ontwikkelt voor de acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap.
“We hebben nog stappen te zetten als het gaat om veiligheid. Ook moeten we ervoor zorgen dat mensen makkelijker uit de kast kunnen komen, bijvoorbeeld op hun voetbalvereniging. Ik denk dat vooral de vrijheid van roze ouderen om zichzelf te zijn iets is waar we nog stappen kunnen zetten. Dus daar gaan we mee aan de slag”, zegt wethouder De Jong.
Al snel is duidelijk geworden waarom er nog veel werk te verzetten is. Onze redacteur kreeg na het interview te maken met intimidatie. Tijdens het maken van foto's van de tentoonstelling werd hij meerdere malen uitgescholden met homofobe scheldwoorden. Een vol terras keek toe en deed niks.
De fototentoonstelling is tot 22 september te zien op het Rodetorenplein in Zwolle. Het gesprek met wethouder Dorrit de Jong is deze zondagavond 22:00 te horen in de radio-uitzending van de Roze Golf op Radio Oost. Daarna te beluisteren als podcast in je favoriete podcast app.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.