Nieuws

Crisisopvang van asielzoekers in deel van gemeentehuis Ommen

Het gemeentehuis van Ommen
Het gemeentehuis van Ommen © RTV Oost / Kevin Drieze
De gemeente Ommen stelt vanaf 1 oktober een vleugel van het gemeentehuis beschikbaar voor de crisisopvang van veertig asielzoekers. Dat meldt de gemeente. Het gaat om een periode van drie maanden.
De gemeente vangt de asielzoekers op omdat er 'landelijk behoefte is aan extra locaties voor crisisnoodopvang.' Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten regelmatig asielzoekers buiten slapen. Het COA heeft al regelmatig beroep gedaan op gemeenten om een crisisnoodopvang in te richten.

Dringend beroep

Zwolle vangt sinds gisteravond een groep van zo'n 170 vluchtelingen op. Het kabinet deed gisteren een dringend beroep op de gemeente om vier nachten crisisnoodopvang te bieden in de IJsselhallen
Hoewel verrast door de korte termijn waarop het verzoek kwam, geeft Zwolle gehoor aan die oproep. Ook Ommen doet dat. “De gemeente Ommen wil opvang bieden aan hen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land", zegt burgemeester Hans Vroomen. "Ommen heeft een groot hart. In het verleden hebben we al vaker (crisis-)noodopvang geboden. Onze ervaringen daarmee zijn goed."

Menselijke kant

Vroomen wijst bovendien op de betrokkenheid is van de Ommer samenleving. "We nemen als gemeenschap onze verantwoordelijkheid en tonen onze menselijke kant. Met deze crisisnoodopvang dragen we bij aan sociale en humane opvang van asielzoekers.”
Een separate vleugel van het gemeentehuis wordt ingericht als crisisopvanglocatie. “We proberen dit zo goed mogelijk te doen, zodat het verblijf van de vluchtelingen gegeven de omstandigheden zo aangenaam mogelijk is. In de kantoor- en vergaderruimtes worden bedden geplaatst en voorzien van allerlei basisvoorzieningen, zoals sanitair, catering en medische zorg.” aldus Vroomen.

Beveiliging

Voor de begeleiding van de vluchtelingen zijn in het gemeentehuis 24 uur per dag mensen aanwezig. Er is ook 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.