Nieuws

Jared (15) met lege broodtrommel naar school: "We hebben niet altijd eten thuis"

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP / Patricia Rehe
Alles wordt duurder, dat merken we allemaal. Maar voor sommigen komt die financiële klap extra hard aan. Voor Jared (15) uit Enschede bijvoorbeeld. Zijn moeder heeft niet genoeg geld om Jared en zijn broer met een volle broodtrommel naar school te sturen. "Als ik wakker word, ligt er soms helemaal geen eten in de kast."
Hij kwam drie jaar geleden met zijn moeder en broer vanuit het Caribisch gebied naar Nederland. Dat verliep redelijk goed, tot de afgelopen tijd alles duurder werd. "Soms zie ik mijn moeder huilen", vervolgt Jared. "Ze doet haar best, maar ze kan het gewoon niet betalen. Ik moet haar troosten en dat voelt dan wel gek. Het liefst los ik het probleem zelf op, maar dat kan niet."

Moe en pijn

Jared doelt op het zoeken van een baan. Maar omdat hij naar school gaat, zit dat er niet in. Gelukkig heeft het gezin van Jared inmiddels hulp van het wijkteam en de voedselbank. Dankzij de school van Jared, het Stedelijk Alpha in Enschede. "Ze merkten op school dat ik de hele dag erg moe was en honger had. Toen is de vrouw van de receptie naar mij toegekomen. Zij heeft uiteindelijk hulp gezocht, daar ben ik heel blij mee."
Een leerling zat zo verzwakt in de les dat hij geen onderwijs meer kon volgen
teamleider Rembrandt Middelhuis
Het was voor directeur Maike Warrink een van de signalen waardoor ze besloot in actie te komen. De komende vier weken kunnen leerlingen die thuis niet kunnen ontbijten of eten mee kunnen nemen, ontbijten op school. "De broodjes liggen hier uit pure noodzaak. We horen steeds vaker van leerlingen dat ze honger hebben en zien ook dat er leerlingen zijn die erg moe of versuft zijn. Ze vragen bijvoorbeeld de conciërge of hij nog wat te eten voor ze heeft."

In actie

En dus kwam Warrink met de school in actie. "Leerlingen kunnen voor het begin van de eerste les hier komen ontbijten. Ook kunnen ze hier een lunchpakketje samenstellen. Want je wil niet dat ze in de pauze apart hun lunch moeten bereiden. Veel leerlingen schamen zich nog voor de hulp die we ze bieden. Zo kan dat dus op een mooie manier."
Voedselbank Nederland heeft de drempel voor hulppakketten verlaagd. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat een alleenstaande ouder met twee kinderen die na aftrek van de vaste lasten minder dan 450 euro overhoudt, welkom is bij de Voedselbank. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 520 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. De nieuwe richtlijn gaat per direct in.
Ook de teamleider van de bovenbouw, Rembrandt Middelhuis, merkt dat hulp hard nodig is. "Twee weken geleden werd er een leerling door een docent naar de receptie gestuurd. Hij zat zo verzwakt in de les dat hij geen onderwijs meer kon volgen. We hebben uiteindelijk wat eten voor hem gekocht. Dat was wel echt de druppel waardoor we in actie zijn gekomen."

Broodje met ei

Directeur Warrink denkt dat zo'n vijf procent van haar leerlingen in een schrijnende situatie zit. "Als je dat doorrekent zouden van de tienduizend voortgezet onderwijs-leerlingen in Enschede er een hele hoop moeten zijn die op de armoedegrens zitten. Veel van die leerlingen en hun gezinnen kunnen wel aankloppen bij bijvoorbeeld Stichting Leergeld of de voedselbank, maar je ziet nu ook gezinnen met een middeninkomen in de problemen komen."
Jared is erg dankbaar voor de hulp van de school en de instanties. "Gisteren vroeg ik mijn moeder of ik nog iets te eten mocht. Ze maakte gelijk een broodje met ei. Daar was ik erg blij mee, want als ik dit vorige week had gevraagd, was er niets in huis geweest."
Fruit en koeken liggen in lokalen, zodat leerlingen die honger hebben iets kunnen pakken
Fruit en koeken liggen in lokalen, zodat leerlingen die honger hebben iets kunnen pakken © RTV Oost / Teun van der Velden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.