Nieuws

De eerste Prinsjesdag voor Caroline van der Plas: "Volgend jaar ga ik niet meer"

Caroline van der Plas (r) met haar moeder Nuala van der Plas-Fitzpatrick
Caroline van der Plas (r) met haar moeder Nuala van der Plas-Fitzpatrick © RTV Oost
Heel politiek Den Haag loopt er op Prinsjesdag piekfijn bij, maar dat is niet in één vingerknip gebeurd. Ook Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) trekt haar mooiste jurk aan en draagt een hoedje. Het is haar eerste Prinsjesdag en wij lopen met haar mee.
Ook vorig jaar was ze al Kamerlid, maar toen koos ze ervoor om thuis te blijven. Alle kabinetsplannen waren in de weken voor Prinsjesdag (zoals altijd de laatste jaren) al gelekt. Daarnaast viel de dag waarop de miljoenennota bekend werd gemaakt op de sterfdag van haar man Jan.

Boerenzakdoek en bloemen

De dag begint in Den Haag, in het appartement van het Deventer Kamerlid. Ze komt de woonkamer binnengelopen met een kleerhanger in haar hand. Er hangt een zwarte jurk aan en een in het oog springende felrode boerenzakdoek. "Dat het een boerenzakdoek werd, was voor mij al vrij snel duidelijk. En ik heb schoenen met een bloemmotief. Die zijn niet om Hugo de Jonge (de minister staat bekend om zijn keurrijke schoeisel, red.) te pleasen, maar om de sierteelt te steunen. Die hebben heel veel last van de hoge gasprijzen."
En op Prinsjesdag mag natuurlijk de hoed niet ontbreken. Van der Plas haalt een strohoed tevoorschijn. Uiteraard met het inmiddels welbekende boerenzakdoek eromheen geknoopt. Om de boeren te steunen, die vrezen voor hun toekomst vanwege de stikstofcrisis.
Kijk hier hoe de ochtend op Prinsjesdag verliep voor Van der Plas:
Caroline van der Plas (BBB) maakt zich op voor haar eerste Prinsjesdag
Het mbo krijgt veel te weinig waardering
Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid

Koningshuisfan

Ondanks de huidige situatie met de stikstof-, energie- en inflatiecrisis kijkt ze toch uit naar vandaag. "Ik heb er best wel zin in. Het is vandaag even kijken wat er zal gebeuren." Deze bijzondere dag beleeft ze niet in haar eentje. "Mijn moeder is mee. Die zit haar hele leven al aan de buis gekluisterd tijdens Prinsjesdag, want ze is fan van het koningshuis. Ze mag er vandaag dus bij zijn en is daarom helemaal in de wolken."
Ondanks dat Van der Plas een hoed zal dragen, moet er wel een bezoekje aan de kapper worden gebracht. Elk jaar kunnen de Kamerleden gebruikmaken van de diensten van mbo-studenten. Van der Plas zit bij een van hen in de kappersstoel. "Het mbo krijgt veel te weinig waardering. Terwijl dat wel onze vakmensen zijn. Én het is handig dat zij dit voor me doen, dan hoef ik het zelf niet te doen en weet ik zeker dat mijn mascara goed zit", zegt ze met een knipoog.

Andere coupe

Jesse volgt de kappersopleiding en mag het BBB-boegbeeld klaarstomen voor haar eerste Prinsjesdag. "We gaan een andere coup dan normaal maken. Normaal heeft mevrouw krullen, maar vandaag gaan we het steiler maken." Van der Plas geeft zich volledig aan Jesse over en neemt plaats voor de spiegel.
Als Jesse als kers op de taart de hoed van een paar tarwestrootjes voorziet, is de look helemaal af. Nou ja, bijna helemaal. Want de make-up wordt nog even snel bijgewerkt door een visagie-studente.
Het Kamerlid bekijkt zichzelf in de spiegel. "Het is leuk", zegt ze tevreden. "Het is de eerste keer in mijn leven dat mijn haar netjes is. Ik had nooit gedacht dat het kon." Maar dit is niet haar nieuwe look. "Nee, ik wil straks wel weer mijn krullen terug."
Dit is niets voor mij. Volgend jaar ga ik niet meer
Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid

Checklist

De make-up en haren zijn gedaan, nu is het tijd voor de jurk. Die trekt de fractievoorzitter in het Tweede Kamergebouw aan. Als ze de hoed, jurk, make-up en haar kapsel kan afvinken op de checklist, is ze er echt klaar voor. "Wat een gedoe", zegt ze terwijl het zweet haar zichtbaar uitbreekt. "Dit is niets voor mij. Volgend jaar ga ik niet meer", besluit ze lachend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.