Nieuws

Zwolse voorzitter mkb bezorgd over plannen kabinet: "Wat er nu ligt, daar worden we niet vrolijk van"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland
Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland © RTV Oost, Oscar Siep
Hij zegt het nog netjes, Jacco Vonhof. Maar de Zwolse voorzitter van MKB-Nederland heeft gemengde gevoelens over de plannen van het kabinet voor deze Prinsjesdag. "Van wat er tot nu toe is uitgelekt, word ik niet vrolijk", zei hij gistermiddag. Binnensmonds, zo geeft hij eerlijk toe, zijn de termen die hij gebruikt wat minder vriendelijk.
Vonhof is nu vier jaar voorzitter van MKB-Nederland, de brancheorganisatie die opkomt voor het midden- en kleinbedrijf. "Wat er nu op tafel ligt, is zorgelijk. Het lijkt allemaal op een stevige lastenverzwaring voor het bedrijfsleven."

'Tweede en Eerste Kamer aan zet'

Zoals zovelen zal Vonhof het later vandaag allemaal aanhoren als de koning in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de troonrede voorleest en wanneer vervolgens de miljoenennota wordt gepresenteerd door minister van Financiën Kaag. "En dan zijn dit nog de plannen van het kabinet. Daarna zijn de Tweede en ook de Eerste Kamer nog aan zet."
Er is een belangrijke rol voor de oppositie weggelegd. "Het kabinet zal ook heel goed naar de geluiden van de oppositie in de Tweede Kamer moeten luisteren om de plannen later ook in de Eerste Kamer los te kunnen trekken. Het kan uiteindelijk dus nog erger worden en daar maken we ons dus echt heel veel zorgen over."
Het kan uiteindelijk dus nog erger worden en daar maken we ons dus echt heel veel zorgen over
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland
Vonhof heeft gezien dat in de plannen een deel van de dekking wordt gezocht bij de bedrijven. "Bijvoorbeeld verhoging van de vennootschapsbelasting en meer belasting voor de ondernemer die winst uit zijn bedrijf wil halen. Verder is besloten versneld het minimumloon te verhogen. We hebben daar natuurlijk begrip voor, want die mensen moeten ook zeker geholpen worden. Maar dit landt allemaal wel in één keer op het bordje van de ondernemers, die daarnaast, net als al die burgers, getroffen worden door enorm hoge energierekeningen, die soms wel tien keer over de kop gaan."

'Optelsom van heel veel'

Maar er is meer, weet Vonhof. "We hebben ook te maken met een stijging van de grondstofprijzen en ontwikkelingen in de cao's, die ook al stevig zijn. Voor veel ondernemers is het dus een optelsom van heel veel. Delen van de economie staan daardoor straks op omvallen. Er zijn zelfs ondernemers die de productie al aan het terugschroeven zijn, of helemaal stoppen, al dan niet permanent."
Vonhof zegt al veel eerder voor deze situatie te hebben gewaarschuwd. "Toen de oorlog in Oekraïne begon heb ik al gezegd dat dit wel eens erger kon worden dan corona. Veel bedrijven zijn de coronatijd betrekkelijk goed doorgekomen, met dank aan de goede steunpakketten. Maar veel bedrijven moeten in oktober beginnen met het betalen van de uitgestelde belasting. Veel ondernemers hebben hun vermogen aangesproken en staan er nu minder goed voor dan voor corona."
Vooral proberen het gesprek te blijven voeren met het kabinet
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland
De voorman van MKB-Nederland ziet zeker een rol voor zijn organisatie. "We moeten blijven duidelijk maken hoe bedrijven ervoor staan en vooral proberen het gesprek te blijven voeren met het kabinet. Uitleggen hoe je ervoor zorgt dat je het energie-intensieve mkb overeind houdt en dat je de mogelijkheid biedt aan bedrijven om de goede dingen te doen voor hun werknemers, omdat zij ook zien dat veel van hun werknemers het heel moeilijk hebben."

'Meerdere partijen nodig'

En daar ziet Vonhof nou precies een rol voor Den Haag. "Dan moet de politiek er wel voor zorgen dat dat kan en niet tegelijkertijd de lasten voor die bedrijven ook nog eens verhogen. Die boodschap brengen wij natuurlijk altijd al, maar je hebt meerdere partijen nodig en op dit moment is het best lastig om in dit ingewikkelde politieke landschap de boodschap goed over tafel te krijgen. Ik vind dat de politiek zich moet afvragen of je op korte termijn bepaalde ingrepen moet doen, terwijl we nu met die energiecrisis te maken hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.