Sport

Pahlplatz vol lof over voormalig Twente-collega en Heerenveen-trainer Van Wonderen

Boudewijn Pahlplatz
Boudewijn Pahlplatz © ANP
Heerenveen – FC Twente is voor de Enschedeërs ook een weerzien met Kees van Wonderen. Negen jaar (2008-2017) werkte de huidige trainer van Heerenveen in diverse functies bij Twente. In het kampioensjaar was Van Wonderen één van de drie assistenten van Steve McClaren. Alfred Schreuder (nu hoofdtrainer van Ajax) en Boudewijn Pahlplatz complementeerden dat trio.
In tegenstelling tot zijn assistent-collega’s van toen is Pahlplatz (50) niet meer werkzaam in het trainersvak. Wel in de voetballerij. “Ik werk voor het bureau van voetbalmakelaar Jan van Baal. Scouting en spelersbegeleiding. Heel erg leuk werk. Ik heb wel aanbiedingen gehad uit bijvoorbeeld Australië, China en Saudi-Arabië om daar als trainer te werken. Ben ik nooit op ingegaan. Ook één of twee Nederlandse clubs, maar ook daar had ik geen trek in.” En dus woont Pahlplatz nog altijd in De Lutte.

Abrupt afscheid

Zijn afscheid van FC Twente kwam abrupt na de degradatie in 2018. “Dat was een bittere pil na 23 jaar. Het ging niet op een leuke manier. Maar goed, de mensen die er toen zaten zijn bijna allemaal weg. Ik heb dat afgesloten en kom er weer met veel plezier. Twente is toch mijn cluppie en zal dat altijd blijven. Ik kom er al vanaf mijn geboorte”

Voetbaldier

Pahlplatz maakte het historische voetbalseizoen 2009/2010 als assistent van heel dicht bij mee. Met de landstitel als ultieme bekroning. “Je kon toen al zien dat Van Wonderen veel voetbalverstand en inzicht had. Hij kwam erbij nadat Erik ten Hag naar PSV vertrok. Kees is een voetbaldier in hart en nieren. Als speler was hij altijd sturend, zowel als centrale verdediger en als middenvelder. Hij doorzag het spelletje. Dat zijn natuurlijk pluspunten die je als trainer uitstekend kunt gebruiken.”
Pahlplatz: “Hij stippelt zijn carrière zorgvuldig uit. Na FC Twente verrichtte hij uitstekend werk als KNVB-bondscoach van nationale jeugdelftallen. Gepromoveerd met Go Ahead en ook bij Heerenveen gaat het goed. Hij analyseert zeer zorgvuldig en bouwt zijn elftal altijd van achteruit op. Hij redeneert: het aantal tegengoals bepaalt of de prestaties goed of slecht zijn. Dat wil zeker niet zeggen dat hij altijd het accent op de verdediging legt. Ik zou eerder zeggen: hij gaat voor realiteit en degelijkheid. “

Galgenhumor

Pahlplatz bewaart leuke herinneringen aan de onderkoelde humor van Van Wonderen. “Rotterdam-Zuid-humor noemde ik het. Echte galgenhumor. De dag voordat we landskampioen konden worden bij NAC zaten we met z’n allen onderweg te eten. Het ging natuurlijk alleen maar over die naderende titel. Iedereen gespannen. Zegt hij opeens: “nou ja, dan worden we toch geen kampioen….” Je zag McClaren gek worden, ha, ha..”
“We hebben niet veel contact, maar wel regelmatig. Via de app enzo. Of korte belletjes. Hij is druk, ik ben druk. Maar op het moment dat we elkaar weer zien, is het altijd goed.”

Tegenstrijdig

Pahplatz volgt het huidige FC Twente met plezier. En doet een opmerkelijke ontboezeming: “Het klinkt tegenstrijdig, maar ik denk dat het voor de prestaties in de eredivisie niet verkeerd is dat Twente Europees is uitgeschakeld. Je zag het tegen Volendam, die nederlaag kwam ook na een Europese wedstrijd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.