nieuws

Ambassadeur Barysevich bezoekt kinderen uit Wit-Rusland in Bergentheim

De Wit-Russische ambassadeur Mikalai Barysevich heeft vanochtend 24 kansarme kinderen uit zijn thuisland in Bergentheim bezocht. De kinderen zijn door stichting Rusland Kinderhulp Bergentheim naar Nederland gehaald om ze voor even uit hun hopeloze situatie te halen.
Barysevich heeft de kinderen op de plaatselijke Ds. Koningsbergerschool bezocht, waar ze acht weken lang naar school gaan. Volgens directeur Hans Gort toonde de ambassadeur veel interesse in de kinderen. "'s Ochtends is de ambassadeur met ze in gesprek gegaan en 's middags hebben de kinderen een voorstelling gegeven."
Het is voor de zesde keer dat de stichting kansarme kinderen uit Wit-Rusland naar Bergentheim haalt. De eerste keer was in 1997. Sindsdien gaat het niet veel beter met het voormalige Sovjet-land. De inwoners gaan gebukt onder de dictatuur van Aleksandr Loekasjenko en het gaat er economisch slecht. De kinderen komen dan ook uit gezinnen waar grote armoede heerst. Bovendien spelen alcoholproblemen thuis een grote rol.

'De aandacht die ze verdienen'

Door de slechte omstandigheden hebben de kinderen geen motivatie om op school hun best te doen en hun toekomst te verbeteren. Door het bezoek aan Nederland hoopt de stichting dat de kinderen zien dat het ook anders kan. "Daarnaast krijgen de kinderen door hun verblijf de aandacht die ze verdienen", zegt Gort.
De kinderen logeren tijdens hun verblijf bij gastgezinnen uit Bergentheim. Op school is een speciaal klaslokaal voor ze ingericht. Ze hebben hun eigen schoolboeken meegenomen en krijgen iedere dag in het Russisch les van hun meegereisde leerkrachten. Op maandag krijgen ze bijbelles en op woensdag mogen ze gratis zwemmen. Er worden ook dagjes uit georganiseerd, zoals bezoeken aan de dierentuin en het circus.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.